Samhälle

Norsk läkare: Astra Zenecas vaccin utlöste blodpropp

En läkargrupp i Norge säger sig ha hittat en förklaring till hur Astra Zenecas vaccin kan ha orsakat blodpropp hos tre sjukvårdsanställda. En av de vaccinerade dog senare.

Publicerad

Artikeln är uppdaterad

– Vi har hittat orsaken. Det är inget annat än vaccinet som kan förklara att den här immunresponsen har uppstått, säger Pål Andre Holme, professor och överläkare vid Oslos universitetssjukhus, till VG.

De tre sjukvårdsarbetarna, som samtliga är under 50 år, blev inlagda med allvarliga blodproppar efter vaccinering. En av dem dog senare.

Läkargruppen säger att de har upptäckt antikroppar som binder till blodplättarna hos de drabbade personerna. Enligt läkarna kan detta dels utlösa blodproppar, dels leda till en minskad mängd blodplättar. Alltså den typ av misstänkta biverkningar som har upptäckts hos ett femtontal vaccinerade personer i Europa, efter att totalt 17 miljoner vaccindoser har distribuerats.

– Vi tar vaccinet för att få ett immunsvar mot det vi ska skyddas mot. Då får man bland annat en utveckling av antikroppar. Några antikroppar kan då reagera så att de aktiverar blodplättarna, som i dessa fall, och ge en blodpropp, säger Pål Andre Holme.

Han tillägger att de blodplättar med antikroppar som inte hinner bilda blodproppar förs bort från blodcirkulationen, vilket ger en minskad mängd av blodplättar i blodet.

Sällberg: Måste avvakta mer fakta

Matti Sällberg, professor i immunologi vid Karolinska Institutet, vill än så länge inte kommentera den norska nyheten.

– Man måste avvakta mer fakta innan man kan säga något om det här. Jag vill avvakta vad EMA (Europeiska läkemedelsmyndigheten) kommer fram till i eftermiddag, säger Matti Sällberg till TT.

Astra Zeneca inväntar EMA

Astra Zeneca vill också avvakta med att kommentera slutsatserna.

– Vi avvaktar att lämna kommentar tills EMA:s beslut har kommit senare idag, säger Astra Zenecas presschef Christina Malmberg till den norska nyhetsbyrån NTB.

Vi kl 17 lämnade EMA besked att man ger klartecken åt Astra Zenecas vaccin.

Efter att EMA beslutat att inte stoppa Astra Zenecas vaccin meddelar Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson att stoppet i Sverige ligger kvar.

– Vi kommer med ett tydligt besked i nästa vecka, säger han på en presskonferens i regeringskansliet.

Enligt honom behöver FHM först ordentligt gå igenom analyserna i EMA:s granskning innan stoppet hävs.

Fakta: EMA

Det är European Medicines Agency i Amsterdam (EMA) som godkänner nya läkemedel för försäljning i EU. Mer formellt har myndigheten ansvar för för "vetenskaplig utvärdering, tillsyn och säkerhetsövervakning av läkemedel som utvecklats av läkemedelsföretag för användning i EU".

Granskningen av huruvida Astra Zenecas vaccin är säkert görs dock mer specifikt av EMA:s kommitté för läkemedelssäkerhet (PRAC).

PRAC är en av sju vetenskapliga kommittéer, den grundades 2012 och består av ett tiotal oberoende, vetenskapliga experter som tillsatts av såväl medlemsländer som EU-kommissionen. PRAC:s uttalade uppdrag är att undersöka biverkningar i relation till hur effektivt ett läkemedel är – och lämna rekommendationer.

EMA:s granskning sker sedan en rad länder avbrutit distributionen av Astra Zenecas vaccin efter rapporter om att vaccinerade har fått blödningar, orsakade av brist på blodplättar (ett tillstånd kallat trombocytopeni). EMA hoppas nu kunna ge svar på om det rör sig om verkliga biverkningar eller tillfälligheter.

EMA grundades 1995 och har runt 900 anställda. 2017 flyttades huvudkontoret från London till Amsterdam, efter att Storbritannien röstat för att lämna EU.

Källa: TT