Samhälle

Nordkorea bygger robot som ska nå USA

Foto: Wong Maye-E
Foto: Wong Maye-E

Transportfordon i rörelse har observerats vid en nordkoreansk forskningsanläggning för robotar i närheten av Pyongyang, uppger sydkoreansk underrättelsetjänst.

Publicerad

Vid anläggningen Sanumdong utvecklades långdistansroboten Hwasong-15, som har beskrivits som Nordkoreas första interkontinentala ballistisk robot med kapacitet att nå USA.

Chefen för den sydkoreanska underrättelsetjänsten, Suh Hoon, har enligt lokala medier sagt till parlamentsledamöter att aktiviteten på Sanumdong bedöms vara robotrelaterad. Suh Hoon ska även ha uppgett att Nordkorea har fortsatt att anrika uran, även efter det första mötet mellan landets ledare Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump i Singapore i juni förra året.

Det andra mötet mellan Kim och Trump i Hanoi nyligen resulterade inte i någon överenskommelse om nedrustning. Men Trump sade efter mötet att Kim lovat att inte skjuta upp några robotar eller genomföra kärnvapentester.

På tisdagen visade amerikanska och sydkoreanska satellitbilder från robot- och raketbasen Tongchang-ri hur ett tak och en dörr har byggts på anläggningen. Det var den första aktiviteten som observerats vid basen på drygt sju månader. Trump har sagt att han skulle bli "väldigt, väldigt besviken" på Kim om det stämmer.