Säkerhet

Nokiatelefoner skickade känsliga uppgifter till Kina

Foto: TT
Foto: TT

Nokiatelefoner av modellen 7 Plus kan i flera månader ha skickat känsliga uppgifter till en datorserver i Kina, rapporterar norska NRK. Dessa har hamnat hos den statsägda telekomoperatören China Telekom.

Publicerad

Modellen lanserades förra våren och är en av Nokias mest sålda modeller i Sverige.

Enligt NRK:s granskning skickas regelbundet telefonens geografiska position, simkortsnummer, telefonens serienummer med mera till servern i Kina. Därmed kan man i teorin följa telefonen i realtid.

Det finländska företaget HMD Global har licens på att tillverka Nokiatelefoner. Företaget medger att det varit fel i ett parti med telefonerna, som gjorde att uppgifter skickades till Kina. Enligt HMD har användare inte kunnat identifieras med hjälp av uppgifterna. En uppdatering ska lösa problemet.

Den finländska motsvarigheten till Datainspektionen, Dataombudsmannens byrå, har nu inlett en utredning.

Per Lövgren, pressekreterare på Datainspektionen känner inte till om svenska kunder är berörda och säger att den finska utredningen tids nog kommer att skicka ut en förfrågan till övriga dataskyddsmyndigheter i Europa att undersöka detta.

– Men där än vi inte ännu, säger han.

Enligt Elias Nordling, reporter på sajten mobil.se är Nokia ett av de fem största mobilmärkena i Sverige. Modellen 7|Plus lanserades förra våren och uppges vara en storsäljare.

Enligt Elias Nordling är modellen designad i Finland men tillverkas i Kina. Han utesluter inte att telefonerna medvetet kan ha försetts med en kod som var ämnad för hemmamarknaden.