Digitalisering

Nokia integrerar mobilen i bilen

Istället för att kolla gps-navigatorn på mobilens skärm ska mobilen driva en integrerad skärm i bilen. Detta och mer därtill tänker Nokia åstadkomma i samarbete med bilelektronikföretaget Alpine.

Publicerad

Gps-navigator, musik, väderprognoser och extraprogram. Plus naturligtvis vanliga telefonsamtal. Det är exempel på vad Nokia och Alpine tänker sig att mobilen skulle kunna tillföra i bilar.

Poängen är att mobilen ska integreras med bilens system så att alla funktioner kan användas med hög säkerhet och med bättre anpassad användarmiljö än den som finns i mobilens egen skärm.

Fler tänkbara exempel är att tipsa om närliggande bensinmackar när bränslenivån i tanken är låg. Eller att integrera system för förarhjälp –Advanced Driver Assistance Systems.

Själva kopplingen mellan mobilen och bilen kan ske antingen trådlöst via Bluetooth – kanske för kortare sträckor då mobilen ligger kvar i fickan – eller i en docka med usb-anslutning där mobilen samtidigt kan laddas.

Tekniken, som ska vara så gott som klar för lansering, har Nokia utvecklat tillsammans med branschföreningen CE4A –Consumer Electronics for Automotive.

Tanken är att den ska kunna ligga till grund för en allmän standard för ihopkoppling av avancerade mobiler och bilar.