Populärteknik

Nikon pressar konkurrenter med hög ljuskänslighet

Nikon D3S
Nikon D3S

Nikon tar ett rejält kliv i ljuskänslighet med uppdateringen av sin proffskamera D3S. Både Canon och uppstickaren Sony ligger nu tillfälligt i lä.

Publicerad

Nikon presenterade på onsdagen spegelreflexmodellen D3S, en ny version av sin proffskamera.

De två främsta nyheterna är att det nu går att spela in video, med upplösningen 720p, och att ljuskänsligheten höjts till smått fantastiska ISO 12.800.

Den högre ljuskänsligheten beror på att en ny sensor används i kameran.

- Vi har höjt taket för hur lite ljus sensorn behöver för att räkna ut vilka färger som finns, och ändå hålla ner bruset, säger Lars Pettersson, produktspecialist på Nikon i Sverige.

Med de extra lägena för ljuskänslighet, "Hi1" till "Hi3", kan känsligheten höjas till motsvarande ISO 102 400. Men Nikon står inte riktigt för bildkvaliteten.

- Vi är lite blyga för att skriva ut ISO. ISO-talen ska ha någon sorts förankring i färgåtergivning, användarna ska kunna förvänta sig att få samma ton och övergångar i sina färger oavsett ISO-läge, och där brister Hi-lägena, förklarar Lars Pettersson.

Med introduktionen av D3S hamnar nu Nikons huvudkonkurrent på proffssidan, Canon, samt uppstickaren Sony, tillfälligt i lä.

Canons modernaste proffskamera med fullformatssensor (24x36 mm som en vanlig filmruta) 5d Mark II, har en ljuskänslighet på ISO 6400, men å andra sidan 21 megapixels upplösning jämfört med 12,1 megapixel hos D3S.

- Nikon har gjort det klart att man fortsätter att fokusera på bildkvalitet snarare än att försöka matcha Canon och Sony i megapixelkriget, skriver Benjamin Yoder på Examiner.com

Nikon har dock även en variant med 24,5 megapixels upplösning, D3X.

Uppstickaren Sonys två proffsmodeller A900 och A850 har upplösningen 24,6 megapixel, men ljuskänsligheten stannar vid ISO 3.200.

Dessutom är den liksom Canon 5d Mark II betydligt långsammare än Nikon D3S, vilket är av betydelse för proffs som exempelvis sportfotografer. D3S tar nio bilder per sekund medan konkurrenterna tar mellan tre och fem bilder per sekund. Canon har dock en äldre modell, 1d Mark III som är speciellt snabb och tar tio bilder per sekund.

Sonys proffsmodeller kan inte heller spela in video, vilket både Nikon D3S och Canon 5d Mark II kan, även om detta kanske inte är så efterfrågat av proffsfotografer, ännu.

Sony och bygger sin utmaning mot kungarna inom spegelreflex, Nikon och Canon, på objektivfamiljen "alfa-fattningen" som Sony tagit över från Konica-Minolta, plus sin egen starka position inom elektronik.