Digitalisering

Nice en av de mest övervakade städerna

Sent på torsdagskvällen körde den misstänkte 31-åringen lastbilen rakt in i en folksamling på strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice. Minst 84 personer är döda och över hundra skadade. Foto: Nader El Shafei via AP / TT

Dagen efter attacken i Nice frågar sig fransmännen vad som egentligen gått fel. Trots förhöjd beredskap inför fotbolls-EM lyckades varken polis eller underrättelsetjänst förhindra attacken.

Händelserna i Nice hade varit i stort sett omöjliga att förhindra, i synnerhet om det visar sig att gärningsmannen var helt okänd för säkerhetspolisen. Det säger Luc Poignant, fransk polis, som representerar polisfackets lokalavdelning i staden, till fransk radio.

Enligt honom var stora polisresurser anslagna för torsdag kväll, nästan i nivå med den bevakning som fanns runt de särskilda ”fan-zonerna” under fotbolls-EM. Staden har förberett sig i månader rapporterar franska tidningar, inför stora evenemang som karnevalen under våren och fotbolls-EM, med fler poliser och förhöjd beredskap.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här