Digitalisering
Nice en av de mest övervakade städerna

Dagen efter attacken i Nice frågar sig fransmännen vad som egentligen gått fel. Trots förhöjd beredskap inför fotbolls-EM lyckades varken polis eller underrättelsetjänst förhindra attacken.
Händelserna i Nice hade varit i stort sett omöjliga att förhindra, i synnerhet om det visar sig att gärningsmannen var helt okänd för säkerhetspolisen. Det säger Luc Poignant, fransk polis, som representerar polisfackets lokalavdelning i staden, till fransk radio.
Enligt honom var stora polisresurser anslagna för torsdag kväll, nästan i nivå med den bevakning som fanns runt de särskilda ”fan-zonerna” under fotbolls-EM. Staden har förberett sig i månader rapporterar franska tidningar, inför stora evenemang som karnevalen under våren och fotbolls-EM, med fler poliser och förhöjd beredskap.
Nice räknas även som en av de mer videoövervakade städerna i Europa, enligt Le Monde.
– Men lastbilen tog sig igenom avspärrningarna och körde rakt in i folksamlingen, säger Luc Poignant till franska radion, Info.
Poignant menar att nivån på säkerheten inte borde kunna kritiseras.
– Man kan inte sätta en polisman på varje fransk medborgare, säger han.
Läs mer:
Nyligen, endast ett tiotal dagar före Nice-dåden, kom en fransk rapport från där det konstaterades att säkerheten i Frankrike inte förbättrats nämnvärt. Detta trots de omfattande insatser som har gjorts efter Parisattackerna.
Underrättelsetjänsten måste bli mycket mer effektiv, och en supermyndighet enligt amerikanska mönster efterfrågas.
– På ett sätt är det sunt förnuft utifrån ett samverkansperspektiv att ha en tydlig ledning, särskilt vid den här typen av extraordinära händelser. Men gång på gång slår också forskningen fast att den hierarkiska modellen inte är effektiv, eftersom det tar för lång tid för att fatta beslut, säger Veronica Strandh, forskare med inriktning mot terrorism, vid Umeå universitet, till TT.
Läs mer:
Som vid massakern i Orlando i USA tycks det av allt att döma även denna gång handla om en ensam gärningsman.
– Men det är en missuppfattning att det är så ensamt som man tror. Hela lone wolf-terroristbegreppet är ifrågasatt. Väldigt sällan handlar det om en helt ensam person, med tanke på den radikalisering som sker via internet, säger Veronica Strandh.