Opinion

”Nej, vattenkraften har förstört tillräckligt”

Vindelälven är utsedd till nationalälv och skyddad från utbyggnad tillsammans med Torneälven, Kalixälven och Piteälven. Foto: Pontus Lundahl /TT

LÄSARKOMMENTARER. Det finns stora möjligheter att bygga ut vattenkraften i Sverige utan att skada miljön, skrev energikonsulten Nils Andersson i Ny Teknik häromveckan. Men läsarna håller inte med.

I den energipolitiska debatten pratas det sällan om vattenkraft, däremot mycket om vind-, sol-, kärn- och kolkraft samt smarta elnät. Detta trots att vattenkraften är basen i det svenska och nordiska kraftsystemet, påpekade Nils Andersson. Och i kommentarsfältet växlade läsarna snabbt in på diskussionen om vilket kraftslag som är bäst för Sverige men också vilket av dem som är sämst för miljön.

”Vi som bor vid Europas sista oförstörda älvar kommer aldrig att tillåta att dessa förstörs. Satsa på kärnkraft och fusionskraft i stället”, skriver signaturen Licentiaten. ”Vattenkraften har förstört vår natur tillräckligt, fortsätter Jojje som istället tycker att vindkraften ska byggas ut. Nej, kontrar Nisse som vill förbjuda vindkraftverk överallt där det bor folk. ”Ljudet är ju bara hemskt”.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här