Digitalisering

Nato inför snabb insatsstyrka

Militärflygplan i flyguppvisning under Nato-toppmötet i Wales. Foto: TT
Militärflygplan i flyguppvisning under Nato-toppmötet i Wales. Foto: TT

Nato inför en ny insatsstyrka som snabbt kan sättas in i krishärdar.

Publicerad

Beskedet kommer från Nato-chefen Anders Fogh Rasmussen på en presskonferens vid toppmötet i Wales.

Fogh Rasmussen säger även att Nato kommer att ha "fortsatt" närvaro i de östra medlemsländerna, som ett indirekt svar på utvecklingen i krisens Ukraina. Utspelen kommer efter krav från Natoländer om att försvarsalliansen måste bli snabbare och kunna sätta in styrkor på kort varsel.

Nato-ledare träffades i dag för den andra och avslutande dagen av alliansens toppmöte i Newport i Wales. De ska också ha godkänt förslag om att placera ut soldater och militär utrustning i östra Europa.

Även krisen i Irak och Syrien diskuteras.

– Vi har arbete framför oss men Nato står alltid upp mot varje utmaning, sade Fogh Rasmussen inför mötet och välkomnade eventuella nya medlemmar som vill delta i unionen.

Nato är enormt viktigt mot bakgrund av det som händer i Ukraina men även hoten från jihadistgruppen Islamiska staten (IS), sade Storbritanniens premiärminister David Cameron. Det behövs en stor multinationell styrka som kan sättas in snabbt mot hot inte bara från Ryssland utan även från IS, sade han och lovade ett omfattande deltagande från Storbritannien.

Cameron pläderade också för ett effektivare säkerhetsnät länder emellan. Kort innan dess sade den brittiska utrikesministern Philip Hammond att Rysslands president Vladimir Putin vet om att det finns en "röd linje runt Nato-staterna".

Företrädare för EU och USA vill även rikta nya sanktioner mot Ryssland.

Enligt Polens president ska insatsstyrkan bestå av omkring 3 000 soldater.