Digitalisering

Nätjättar säljer farliga elprodukter: ”Allvarligt”

Vid testet har man undersökt elprodukter från nätjättarna Wish, Ebay och Aliexpress. Nästan alla ansågs vara farliga att använda. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez
Vid testet har man undersökt elprodukter från nätjättarna Wish, Ebay och Aliexpress. Nästan alla ansågs vara farliga att använda. Arkivbild. Foto: Marcio Jose Sanchez

Många elprodukter som säljs från utländska nätjättar är farliga och skulle förbjudits om de sålts inom EU, visar ett test från Elsäkerhetsverket. "Särskilt allvarligt är att nattlamporna för barn är så farliga", säger Sinan Akdag, digital expert på Sveriges konsumenter, i ett pressmeddelande.

Publicerad

Elsäkerhetsverket har tillsammans med Länsförsäkringars forskningsfond testat 28 elprodukter från nätjättarna Wish, Ebay och Aliexpress. 11 nattlampor för barn, 15 USB-laddare och två mixrar ingick i testet.

Näsan alla, 26 av de 28 produkterna, ansågs vara farliga att använda då de kunde skada både personer och egendom. Risker för elchock och brand var genomgående för samtliga som underkändes.

Testet, som genomförts av ett labb som Elsäkerhetsverket använder för provning i samband med marknadskontroll, är en del av ett projekt som myndigheten driver med Sveriges konsumenter om riskerna med privatimport, det vill säga när man köper saker från länder utanför EU.

Ingen ansvarig att kontrollera produkten

Nätjättarna blir i dessa fall tredjepartsäljare, vilket innebär att det inte finns någon som är ansvarig för att kontrollera säkerheten på produkterna.

"Det betyder att du som konsument är ansvarig för att kontrollera att produkten är säker, vilket förstås är en hopplös uppgift", säger Sinan Akdag, som efterfrågar ett bättre regelverk för att få bukt med problemet.

Särskilt lyfts problem med nattlampor som ser ut som leksaker. De sitter direkt i eluttagen och vid testerna lossnade exempelvis höljen så att barn kan komma i kontakt med strömförande delar.