Opinion
Nätet som hotar nätet

Stuxnet blev en väckarklocka för elbranschen, säger Gunnar Björkman, projektledare för en EU-finansierad kartläggning av cyberhoten mot elnäten. Virus, maskar och trojaner som sprids över internet och slår ut datorer har vi hört om i drygt tio år.
Nu ökar medvetenheten om att hoten på internet lätt kan sprida sig till ett annat samhällskritiskt nät: el-nätet. Programvarufel kan redan ha varit orsak till stora strömavbrott. Sabotage av styrprogrammen för elnäten kan få förödande konsekvenser för samhället.
Förhoppningsvis täcker de 13 scenarier som EU-projektet Viking målar upp för att öka säkerhetsmedvetandet hos eldistributörerna. Svenska kraftnät ser på sin brandvägg att hackare redan varit där och känt på dörren.
Svenska forskare var faktiskt pionjärer på att styra elnät med datorsystem. Dåvarande Asea fick redan i början av 1970-talet i uppdrag att bygga ett datanät för elkraftsstyrning åt Vattenfall. En då 25-årig ingenjör vid Asea, Torsten Cegrell, tog fram en algoritm för routing i detta nät. En viktig del i det som senare skulle bli det internet vi känner till i dag. Torsten Cegrell berättar om pionjärarbetet i avdelningen Efter Jobbet.
Ett varmare klimat öppnar möjligheter för sjöfarten att trafikera farleder som tidigare var ogenomträngliga för kommersiella fartyg. När isarna inte är fullt så tjocka längre kan handelsfartyg ta vägen norr om Ryssland till destinationer i Asien. Med kortare distanser spar sjöfartsnäringen både bränsle och utsläpp.
För dem som tänker sig en framtid som ingenjör börjar det bli dags att ta itu med ansökningen till teknisk högskola. Det här numret av Ny Teknik har ett särskilt högskoletema, och uppmärksammar bland annat hur viktigt namnet på en utbildning kan vara.
I nästa vecka öppnar den årliga telekomkonferensen i Barcelona. Där har genom åren viktiga genombrott presenterats. Ny Teknik är på plats, och rapporterar i nästa veckas tidning. Men glöm för den sakens skull inte att följa den dagliga rapporteringen på vår webbsida.