Populärteknik

Nästa mål för Tesla: Robotar och självkörande taxi

Teslas vd Elon Musk. Arkivbild. Foto: Patrick Pleul/AP/TT
Teslas vd Elon Musk. Arkivbild. Foto: Patrick Pleul/AP/TT
Tesla Bot, nu kallad Optimus, är en robot som Tesla ska tillverka. Foto: Skärmdump/Tesla
Tesla Bot, nu kallad Optimus, är en robot som Tesla ska tillverka. Foto: Skärmdump/Tesla

När vd:n Elon Musk stakar ut framtiden för Tesla ser han roboten "Optimus" och en självkörande taxi runt hörnet. Frågan är Musk kan leva upp till sitt löfte om tillverkningsstart inom kort.

Publicerad

Tesla går som tåget – eller kanske en eldriven bil. Bolagets senaste kvartalsrapport, som presenterades i onsdags, visar på en vinst på motsvarande 47 miljarder kronor under årets första kvartal. Det är sju gånger mer än för motsvarande period i fjol – ett riktigt kraftbesked.

Elbilstillverkarens vd, Elon Musk, är känd för att sticka ut hakan. När Teslas senaste kvartalssiffror presenterades, passade Musk på att staka ut framtiden för bolaget.

Ska bygga ”shopping”-robot

Redan nästa år, 2023, planerar Tesla att börja tillverka en helt ny produkt i form av en robot, döpt till "Optimus". Det är inte första gången Tesla visar upp Optimus – världspremiären skedde på Tesla-evenemanget AI Day i augusti 2021.

Roboten ska mäta drygt 172 centimeter, väga cirka 56,7 kilogram och är avsedd för att finnas i miljöer nära människor. Där ska den kunna ta över diverse "slitgöra" från oss människor, som att handla mat och att utföra vardagssysslor, enligt Elon Musk.

Tesla Bot, nu kallad Optimus, är en robot som Tesla ska tillverka. Foto: Skärmdump/Tesla
Tesla Bot, nu kallad Optimus, är en robot som Tesla ska tillverka. Foto: Skärmdump/Tesla

– Betydelsen av Optimus kommer att bli uppenbar inom närmaste åren. De som är insiktsfulla nog, eller ser och lyssnar tillräckligt väl, kommer att förstå att Optimus i slutändan är värd mer än hela bilverksamheten och FSD (Teslas teknik för självkörande bilar), kommenterade Elon Musk.

Drivs av superdatorn Dojo

För att driva roboten ska Tesla dra nytta av sina kunskaper inom maskininlärning i neurala nätverk, och beräkningskraften som krävs till Optimus ska hämtas från superdatorn Dojo, som Ny Teknik har skrivit om tidigare.

Men det är inte allt. I onsdags gick Elon Musk dessutom ut med att Tesla planerar att börja volymproducera självkörande taxifordon utan vare sig ratt eller pedaler till 2024.

– Det (fordonet, reds anm.) är optimerat från grunden för att nå den lägsta möjliga kostnaden per mile, per kilometer. Jag är helt övertygad om att den kommer att bli en stark drivkraft för Teslas fortsatta tillväxt, sa Elon Musk.

Oklart vad lagen säger

Han svarade dock inte på några följdfrågor om den självkörande taxin, men lovade att berätta mer om fordonet under ett evenemang nästa år.

Elon Musks löften lämnar många frågor obesvarade. Flera, bland annat sajten Techcrunch, uttrycker en skepsis till att Tesla ska hinna få ut roboten på  marknaden redan om ett år.

Det finns också frågor om lagstiftningen säger om självkörande bilar utan ratt eller pedaler. I både USA och Europa är det förbjudet att låta fordon utan ratt köra på allmän väg. Men GM, som har utvecklat den rattlösa Crusie AV, har fått ett undantag som ger dem tillåtelse att testa sin bil i delstaten Kalifornien.