Populärteknik

Nasas raket ska vara den mest kraftfulla någonsin

Foto: Nasa
Foto: Nasa
Foto: Nasa
Foto: Nasa
Foto: Nasa/Dennis Olive
Foto: Nasa/Dennis Olive
Foto: Nasa
Foto: Nasa
Foto: Nasa
Foto: Nasa

Under fem timmar stresstestades bränsletanken till Space Launch System. Den stod emot krafter som motsvarar 260 procent av de förväntade påfrestningarna.

Publicerad

Under 2024 hoppas Nasa kunna flyga astronauter till månen igen, och i helgen presenterades det nya systemet som ska göra det möjligt i månutforskningsprojektet Artemis. Nasa-chefen Jim Bridenstine var på plats och visade upp Nasas Space Launch System (SLS), som enligt honom själv klår alla tidigare system, skriver engadget.

Vid Marshall Space Flight Center i Huntsville, Alabama har Nasa tillsammans med ingenjörer från Boeing stresstestat bränsletanken till Space Launch System, avsedd för flytande väte. Bränsletanken utsattes för tryck, spänning och böjkrafter som mättes med hjälp av tusentals sensorer. De satte också upp kameror och mikrofoner för att se så att tanken inte fått några bucklor.

Tidigare har man utsatt den för de påfrestningar som förväntas till följd av uppskjutningen i samband med de kommande Artemis-uppdragen till månen. Tanken förblev opåverkad av krafterna och har därmed kvalificerats för dagens SLS, kallad Block 1, samt ersättaren Block 1B.

Men vad händer när man går bortom de förväntade påfrestningarna?

Vid den senaste utvärderingen togs materialen hela vägen till sin brytpunkt. Testtanken utrustades med tusentals sensorer som mätte belastning, tryck och temperatur. Till detta fångade höghastighetskameror och mikrofoner rörelser eller sprickbildning i tankväggen.

Behållaren placerades i en 65,5 meter hög testrigg och trycksattes med kväve i gasform. Ingenjörerna använde hydrauliska kolvar för att skapa tryck, drag och vridning på över tusen ton.

Under fem timmar stod tanken emot krafter som motsvarar 260 procent av de påfrestningar som förväntas i samband med en verklig uppskjutning och flygning.

– Vi tog medvetet tanken till sin extrema gräns och hade sönder den. För genom att plåga systemen till den punkt där de fallerar får vi ytterligare information som hjälper oss att bygga raketer på ett intelligent sätt, säger Neil Otte, chefsingenjör för SLS Stages Office i ett uttalande.

På Boeing är ingenjörerna mycket nöjda med att deras beräkningar matchade hur materialen betedde sig vid verklig belastning.  

– Den första bucklan dök upp på den ungefärliga plats som hade förutsetts av Boeings analysteam, och inom tre procent av den förväntade maxbelastningen. Träffsäkerheten hos de här beräkningarna ställt mot det verkliga testet bekräftar våra strukturella modeller och ger oss stort självförtroende kring vår tankdesign, säger Boeings testchef Luke Denney.

Lanseringen skulle egentligen äga rum i år, men efter en försening räknar Nasa med att köra ett test av SLS 2021 för att vara redo för det stora Artemis-uppdraget till månen 2024.