Populärteknik

Nasas nya helikopter ska utforska Mars på egen hand

Foto: Nasa
Foto: Nasa
Foto: Nasa
Foto: Nasa

Helikoptern sitter monterad inför avfärden mot Mars. Förhoppningen är ett den exempelvis ska utforska grottor och djupa kratrar – men ingen vet ännu om tekniken kommer att fungera.

Publicerad

Nu är det mindre än ett år kvar till Nasas nästa avfärd mot den röda planeten. I juli 2020 lyfter United Launch Alliance Atlas V-raket från Cape Canaveral Air Force Station i Florida.

Den ska bära med sig Mars 2020-roboten, som har utrustats med ett helt nytt verktyg.  

I Pasadena har teknikerna vid Nasas Jet Propulsion Laboratory monterat en ny helikopter på rovern. ”Mars Helicopter Delivery System” är fäst vid en platta på robotens undersida.

De dubbla rotorbladen och solpanelerna gör flygfarkosten känslig, och även efter landning kommer den att förbli inkapslad. Först när rovern når ett lämpligt område för flygtester, i Jezero-kratern, kommer helikoptern att fällas ut.

Ska utforska nya områden

Det blir den första farkosten som flyger i en främmande värld. Förhoppningen är att helikoptern ska kunna utforska områden som är svåra att nå för rovern, exempelvis klippor, grottor, eller botten på djupa kratrar.

Tekniken är riskfylld och har samtidigt en potential för stor utdelning. Om den levererar goda resultat under 2020-uppdraget så kan framtida Mars-expeditioner få med sig en uppgraderade versioner.

– Vårt uppdrag är att bevisa att de autonoma flygningarna kan genomföras i Mars extremt tunna atmosfär. Eftersom vår helikopter är utvecklad för att testa experimentell teknik bär den inte med sig några vetenskapliga instrument. Men om vi lyckas bevisa att det går att flyga på Mars så ser vi fram emot den dag då Mars-helikoptrar kan spela en stor roll för framtida expeditioner på den röda planeten, säger Mimi Aung, som leder helikopterprojektet vid Jet Propulsion Laboratory i ett pressmeddelande.