Populärteknik

Nasas Curiosity fotograferade mystisk struktur på Mars yta

Foto: Nasa
Foto: Nasa
Förstoring av vad många ufo-fantaster misstänkte vara bevis för utomjordiskt liv. Foto: Nasa
Förstoring av vad många ufo-fantaster misstänkte vara bevis för utomjordiskt liv. Foto: Nasa

En panoramaselfie av Nasas Mars-farkost Curiosity fick nätets utomjordingsteoretiker att gå i taket.

Publicerad

Nyligen när Nasa släppte en bild tagen av Marsfarkosten Curiosity i området Vera Rubin Ridge var det många som reagerade på en detalj i bakgrunden – nämligen vad som skulle kunna tydas som en struktur av något slag, rapporterar Metro.

Flertalet ufo-fantaster började teoretisera huruvida detta var bevis för utomjordiskt liv, och i sociala medier kom förslag på vad det kunde vara, bland annat ett rostigt rör, en cylinder eller rent av tecken på en utomjordisk bas.

Tyvärr är sanningen inte mer spännande än att detta fenomen endast är en plattare typ av kulle i Mars landskap. Denna landskapstyp kallas mesa, är vanlig och existerar även på jorden. Däremot kan denna ”upptäckt” innebära att ifall flera liknande landskapsområden existerar på Mars, så kan den röda planeten ha en någorlunda likartad miljö som jorden.

Nasas egna ord om bilden var: ”Nasa publicerade denna panoramabild i veckan. Ett tunt lager av damm syns på Curiosity, ett resultat av en storm som svepte över Mars denna sommar. Den mörka himlen indikerar att damm fortfararnde täcker upp armosfären i augusti, då panoramabilden togs av Curiositys mastkamera.”