Populärteknik
Nasas chockerande upptäckt: Saturnus förlorar sina ringar

Saturnus ringar faller sönder. Och det i en takt som överraskar forskarna.
Saturnus ikoniska ringar, bestående av grus och is, dräneras successivt på vatten. En ny studie från Nasas forskare, publicerad i Geophysical Research Letters, visar dessutom att det går i ett i sammanhanget snabbt tempo.
Redan i tidigare studier har forskarna observerat mörka band kring planetens norra breddgrader. De visade sig bestå av ispartiklar från ringarna som laddats av solen eller plasmafält och därefter dragits ner mot planetens magnetfältlinjer.
Äldre data insamlat av Nasa-sonderna Voyager 1 och 2, som sköts upp 1977, i kombination med observationer specifikt från Saturnus med rymdsonden Cassini visar ett snabbare sönderfall än vad forskarna hittills har trott.
– Vi bedömer att detta ”ring-regn” dränerar ringarna på vatten till en mängd som skulle fylla en swimmingpool av olympiska mått på en halvtimme, säger planetforskaren James O'Donoghue från Nasas Goddard Space Flight Center i ett pressmeddelande.
Inom 100 miljoner år beräknas ringarna vara helt borta. Det kan förstås kännas som en extremt lång tid, men satt i relation till planetens ålder på över 4 miljarder år är det en relativt kort tidsrymd, menar forskarna.
Se Nasas film om upptäckten här: