Samhälle

Nasa: Vulkanutbrottet i Tonga – som hundratals Hiroshima

Stillbilder som visar det våldsamma utbrottet och det massiva svampmolnet. Foto: Goes-West Satellite/Noaa
Stillbilder som visar det våldsamma utbrottet och det massiva svampmolnet. Foto: Goes-West Satellite/Noaa

Krafterna i vulkanutbrottet i Tonga motsvarade hundratals Hirsoshimabomber, uppger en forskare vid USA:s rymdstyrelse Nasa.

Publicerad

Undervattensvulkanen Hunga orsakade att bråte flög så högt som fyra mil under utbrottet den 15 januari, enligt Nasas observatorium. Utbrottet ledde till stora tsunamivågor.

"Vi tror att mängden energi som frigjordes av utbrottet motsvarade någonstans mellan 5 och 30 megaton (5–30 miljoner ton) TNT", säger Nasa-forskaren Jim Garvin i ett pressmeddelande.

TNT är en typ av sprängämne.

Enligt Nasa var utbrottet hundratals gånger kraftigare än den amerikanska atombomb som släpptes över den japanska staden Hiroshima i augusti 1945. Enligt Nasa "utplånades" den obebodda vulkanön Hunga, drygt sex mil norr om Tongas huvudstad Nukualofa.

Flera döda

Öriket täcktes med ett lager av giftig aska, dricksvatten förgiftades och skördar förstördes.

Mycket är fortfarande oklart då kommunikationerna till öriket har varit trasiga.

Åtminstone två byar har helt utplånats och det är svårt att veta hur stora skadorna är eller hur många som har omkommit. Hittills har tre personer bekräftats omkomna i Tonga med anledning av utbrottet. Två personer i Peru har rapporterats drunknade sedan vågor som orsakats av utbrottet nådde ända dit.

En oljetanker nära Lima träffades också av vågorna och skadades, vilket har lett till en enorm oljeläcka längs kusten.

"Hamnar överallt"

Journalisten Mary Lyn Fonua i Nukualofa säger att invånarna fortfarande försöker förlika sig med katastrofens omfattning.

– Det är bortom vad någon här någonsin har upplevt, säger hon.

Hon säger att lagret av finkornig smuts som täcker allt har lett till farhågor om långsiktiga hälsoföljder.

– Det hamnar överallt. Det irriterar ögonen, man får sår i mungiporna, alla har svarta naglar – vi ser ut som ett smutsigt gäng.

Australien, Japan och Nya Zeeland har börjat leverera förnödenheter till Tonga, framför allt vatten. Samtidigt gäller det att hjälpinsatserna följer strikta coronarestriktioner för att Tonga ska kunna behålla sin status som virusfritt.

Enligt FN:s beräkningar har omkring 84 000 människor, det vill säga över 80 procent av Tongas befolkning, påverkats av vulkanutbrottet och tsunamin.

Vulkanutbrottet i Tonga

Den 15 januari fick undervattensvulkanen Hunga ett stort utbrott. Hunga ligger i närheten av önationen Tonga och vulkanen utlöste tsunamier som nådde hela vägen till Nya Zeeland och orsakade översvämningar i Kalifornien, USA.

Chockvågor från vulkanen nådde halvvägs runt jordklotet och atmosfären skakade över 700 mil bort.

Förödelsen på Tongas öar är massiv efter utbrottet och hjälp från andra länder har haft svårt att nå fram till följd av askan.