Populärteknik

Nasa ska för första gången landa på Venus yta

En rendering visar Davinci-sonden på Venus yta. Foto: Nasa
En rendering visar Davinci-sonden på Venus yta. Foto: Nasa

Davinci-sonden ska ta sig genom Venus tjocka atmosfär och landa på planetens skållheta yta. “Inga krav på att den ska fungera när den landat”, säger Nasa.

Publicerad

Venus tjocka atmosfär och temperaturer upp till runt 470 grader Celsius har gjort det svårt att utforska planeten. Men nu planerar Nasa att för första gången skicka ner en sond till planetens yta.

Det är det första uppdraget till Venus yta sedan den sovjetiska sonden Venera 13 som sköts upp 1981. Den lyckades sända data från Venus i drygt 127 minuter innan instrumenten ombord slutade fungera.

Nasa planerar att skjuta upp sin rymdsond Davinci i juni 2029, och den kommer att passera Venus en första gång efter ungefär ett halvår för att göra observationer från rymden. I juni 2031 beräknas rymdfarkosten vara i position att skicka ut landningssonden.

Ombord på Davinci finns ett kemiskt laboratorium, och sonden ska genomföra tester för att analysera innehållet i Venus atmosfär. Nasa kommer bland annat att leta efter indikationer på om det funnits vatten på Venus.

Bildsensorer dokumenterar Venus moln

Sonden har också bildsensorer som ska användas för att dokumentera Venus moln och högland. Allt det viktiga arbetet som sonden ska utföra ska ske under ungefär en timme, vilket är tiden det tar att nå Venus yta.

– Sonden kommer att landa i Alpha Regio-bergen men vi har inga krav på att den ska fungera när den landat, eftersom alla vetenskaplig data vi behöver kommer att inhämtas innan den når ytan. Om den överlever landningen, som sker vid en hastighet av 12 meter per sekund, skulle den under ideala förutsättningar kunna operera i 17–18 minuter, säger Stephanie Getty vid Nasa Goddard Space Center i ett uttalande.

Parallellt med arbetet med Davinci pågår ett annat Nasa-projekt som kallas Veritas, och går ut på att sätta en sond i omloppsbana runt Venus. Den är tänkt att skjutas upp under 2028.