Innovation

Nasa plockar bort asteroiden från listan ”utomjordiska hot”

Animation visar Apophis förbiflygning 2029. Foto: NASA/JPL-Caltech
Animation visar Apophis förbiflygning 2029. Foto: NASA/JPL-Caltech
Jorduppgång över månens horisont, såsom den observerades på julafton 1968 från Apollo 8. Foto: Nasa/AP/TT
Jorduppgång över månens horisont, såsom den observerades på julafton 1968 från Apollo 8. Foto: Nasa/AP/TT

Vi ser, trots allt, ut att klara oss från Apophis – en 340 meter stor asteroid med en obesvarad förkärlek till jorden.

Publicerad

Med vetskap om vad den kan ställa till med och med ett namn från den egyptiska demon som hotade med att ”förstöra allt”, har asteroiden Apophis setts som ett extra farligt hot mot oss här på jorden.

Men nu, äntligen, har den amerikanska rymdstyrelsen Nasa plockat bort Apophis från listan över ”utomjordiska hot”. Av allt att döma kommer den i n t e att smacka in i jorden. Åtminstone inte inom de närmsta 100 åren, i alla fall.

Apophis var ”omslagspojke” för farliga asteroider

– När jag började arbeta med asteroider på college var Apophis något av en omslagspojke för farliga asteroider. Det är inte utan en viss tillfredsställelse att se den plockas bort från den listan, säger Davide Farbocchia vid Nasas centrum för studier av jordnära objekt i USA, till tidskriften Nature.

Apophis, som upptäcktes så sent som 2004, är ett så kallat jordnära objekt (NEO). Men framför allt följer den en bana som gör att den korsar jordens bana inte bara en, utan två, gånger under sin egen omloppstid på 323 dagar.

Ingen kollision på 100 år

Enligt beräkningar kommer detta resultera i att den 340 meter stora asteroiden skulle befinna sig farligt nära jorden redan år 2029, men även 2036 och 2068 har setts som möjliga år då en kollision hade kunnat ske.

Sedan tidigare har dock Nasa strukit 2029 och 2036 från listan över möjliga kollisionsår, och nu alltså även 2068.

Enligt Nasa kommer Apophis inte att kollidera med jorden de närmaste 100 åren. Däremot kan den komma att bli ett åtråvärt objekt för alla himlaskådande amatörastronomer den 13 april 2029, då den beräknas passera jorden på ”bara” 32 000 kilometers avstånd.