Populärteknik

Nasa-chefen: Pluto är visst en planet

Dvärgplaneten Pluto. Foto: Nasa
Dvärgplaneten Pluto. Foto: Nasa

Det är debatten som aldrig dör. Och nu anser till och med Nasas chef att Pluto ska få tillbaka sin status som planet.

Publicerad

Han är inte forskare och tror inte att människan orsakar klimatförändringar. Däremot är han polare med Donald Trump. Så det kanske inte är så konstigt att Nasa-chefen Jim Bridenstine, den första politiker att leda rymdfartsmyndigheten, nu deklarerat att Pluto visst är en planet. Skälet? Det var det han fick lära sig en gång i tiden.

– Bara så ni vet så anser jag att Pluto är en planet. Ni kan skriva att Nasa-chefen deklarerat att Pluto återigen är en planet. Jag står för det, det var så jag fick lära mig det, sa Bridenstine till reportrar under rundtur på Aerospace Engineering Sciences Building i den amerikanska delstaten Colorado. Det rapporterar bland andra TNW.

Om Jim Bridenstine tänker föra den linjen står han och Nasa inför ett dilemma: Pluto är bara en av många planeter i Kuiperbältet. Eris, till exempel, har större massa än Pluto. Faktum är att upptäckten av Eris var det som fick IAU, Internationella astronomiska unionen, att 2006 definiera vad som utgör en planet, varpå Pluto kom att klassas som en dvärgplanet.

Uppfyller inte alla kriterier

En planet måste uppfylla tre kriterier enligt IAU: den ska vara ett objekt som är i en stjärnas omloppsbana, vara tillräckligt massiv för att dess gravitation får himlakroppen att uppnå hydrostatisk jämvikt (läs: den ska vara så gott som rund) och den ska ha rensat ut närområdet på mindre objekt. Pluto uppfyller de två första men bommar det tredje kriteriet.

Jim Bridenstine är dock inte ensam om att anse att Pluto ska räknas som vårt solsystems nionde planet. Alan Stern, Nasa-forskare och planetolog, har fört den kampen ända sedan IAU:s beslut 2006. Den före detta IAU-presidenten Ron Ekers har dock poängterat att klassificeringen inte har någon vetenskaplig betydelse, utan handlar om att ”beskriva objekt så att forskare kan kommunicera”. Det målet tycks dock inte vara infriat än.