Innovation
Nanoteknikens superstjärna: ”Det finns ingen gräns”

Han drömmer om att odla mänskliga organ och förse tredje världen med de senaste behandlingsmetoderna. Men har redan nu varit med och ”uppfunnit framtiden”.
Robert Langer är en av vår tids stora stjärnor inom biomedicin och kemiteknik, och har vunnit de flesta stora vetenskaplig priserna utom Nobelpriset. Magasinet Forbes valde honom som en av de personer som har bidragit till att uppfinna vår framtid, ”reinvent the future”.
I förra veckan var han i Sverige för ett seminarium om nanoteknik och biomedicinsk forskning.
– Vi är inte helt i början av det här området, men vi är definitivt inte i slutet. Drömmen är att kunna skapa ny hud till brännskadade, nya blodkärl, odla nya organ som bukspottkörtlar. Det finns ingen gräns, säger Robert Langer när Ny Teknik får en intervju.
Han presenterar sig som ”Bob”, kollar e-posten så fort han får tillfälle och sätter tillbakalutat upp fötterna på stolen i ett av rummen på Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) i Stockholm.
Nanotekniken har gjort det möjligt att utveckla genetiska behandlingsmetoder, till exempel vid cancer. Robert Langer och hans forskningslaboratorium utvecklar också fjärrstyra mikrochip som doserar ut läkemedel eller hormoner i kroppen under en längre tid. Ett tredje område som Robert Langer lyfter fram är diagnostik. Med hjälp av nanopartiklar försedda med mycket små magneter kan diagnoser ställas nästan direkt, utan att först ta prover som ska odlas och analyseras.
– Den kan ta flera dygn att ta reda på vilken typ av behandling som behövs om prover ska odlas, och då kan patienten hinna dö.
Redan på 1970-talet kom han med de första upptäckterna som ledde till att läkemedel mer träffsäkert kan behandla rätt område i kroppen. Robert Langer är tog fram ett biomaterial som molekyler kunde tränga igenom. Materialet bryts successivt ned och läkemedlet utsöndras i kroppen. Fördelarna är färre injektioner eller tabletter för patienten, och en jämnare utsöndring av läkemedlet.
Inom samma område har han kunnat ta fram strukturer av biomaterial som blir byggnadsställningar för celler, för att ”bygga” hud eller organ på.
– När jag började sa folk att det där går bara inte, det kan inte fungera. Att jag borde se mig om efter ett annat jobb, säger han.
Fyrtio år senare har Robert Langer skrivit över 1 300 vetenskapliga artiklar, har 1 100 patent är enligt sitt universitet MIT den ingenjör i hela världen som är mest citerad i vetenskapliga artiklar (H-index).
Robert Langer samarbetar också med Bill och Melinda Gates stiftelse.
– Jag älskar det jag gör. Och ju fler vi kan hjälpa desto bättre. Därför försöker vi ta den här tekniken till delar av tredje världen, där den kan lösa stora problem.
Seminariet som Robert Langer var inbjuden till var en 70-årspresent från IVA till kungen. Robert Langer introducerades av Maria Strömme, Uppsala universitet.
”Professor Robert Langer är världsledande inom biomedicinsk forskning och nanoteknik, ett område som kommer att få betydande inverkan på vår framtida hälsa. IVA följer den senaste utvecklingen inom all teknik och då var professor Langer ett självklart val. Det blev ett lärorikt seminarium med spännande framtidsspaningar inom biomedicinsk forskning.” skriver Maria Strömme i ett mejl till Ny Teknik.
Förutom Robert Langer talade David Walt, professor vid Tuftuniversitetet i USA och Magnus Egerstedt, professor i robotik vid Georgia Tech.