Startup

Myvox ljudvågor fixar småjobben åt industrin

En elektrisk "fladdermus", med pincettskänklar av ultraljud, ska hjälpa elektronikindustrin med de riktigt pillriga småjobben. Startupen Myvox styrbara ljudvågor har väckt bland andra ABB:s intresse.

Publicerad

På Myvox labb i Kista sitter ett litet kiselchip fäst på en tredimensionell robotanordning, som långsamt rör sig fram och tillbaka framför en fast monterad ultraljudsmikrofon. Chippet är en mikroelektromekanisk (mems)-krets.

På varje krets sitter 64 miniatyriserade högtalare, som var och en är cirka 300 mikrometer i diameter. Högtalarna ansluter till kretskortet via mikrometertunna trådar.

– När högtalarna oscillerar skapas ett ultraljud, och ljudet från alla högtalarna styrs mot samma punkt. Här handlar det om att detektera reflektionen och testa lämpliga frekvenser, förklarar Ali Kermani, utvecklingschef på Myvox.

Vid frekvenser från 70 till 200 kilohertz kan man detektera objekt i millimeterklassen på avstånd mellan fem och 50 centimeter. Ali Kermani och Thorbjörn Ebefors, medgrundare och operativ chef på Myvox, beskriver tekniken som en ultraljuds-3d-kamera.

När ljudvågorna upptäcker ett objekt börjar systemet mäta avståndet till det, utifrån hur lång tid det tar för ekot att komma tillbaka och hur mycket energi det innehåller. Riktningen definieras av när de olika antennelementen får tillbaka ljudet.

– När vi detekterat ett objekt kan vi lägga på en fördröjning på varje element, så att chipet skickar ljudet i en fokuserad stråle direkt på objektet. Elementen kan då låsa på objektet och följa det, säger Thorbjörn Ebefors.

Chipen är prototyper som utvecklats av Silex, ett företag som Thorbjörn Ebefors var med och grundade för 19 år sedan. Myvox, som är ett separat bolag, vill bli en fabrikslös tillverkare i samarbete med fristående producenter av de kiselchip Myvox designar.

Bland annat vill man dra nytta av Silex maskinpark och kapacitet för högvolymstillverkning av piezoelektriska mems-kretsar.

154 decibel - högsta ljud Myvox mätt

Myvox har inlett ett projekt där en ny specialdesignad elektronisk styrkrets ska utvecklas, och där bland andra Mycronic, Veoneer och ABB är delaktiga. Därtill tog Myvox nyligen plats i ABB:s tillväxthubb Synerleap, och primärt fokuserar man på industriapplikationer.

– Mycronic gör "pick and place"-maskiner som flyttar små komponenter till kretskort med hjälp av sugpipetter. Men komponenterna börjar bli så små att minsta partikel kan täppa till kapillären i pipetten, så det blir svårt för dem att miniatyrisera mera, säger Ali Kermani.

Myvox vill lösa detta problem med en ultraljudspincett.

– Vi styr ljudet så det bildar pincettskänklar, som plockar upp och placerar komponenten. Tänk "tractor beams" från Star Trek, men i miniatyr och med ultraljud. Vi har fortfarande en bit kvar, men ett första koncept är framtaget, säger Thorbjörn Ebefors.

Nästa pilot ska rikta sig till fordonsbranschen.

– Det högsta ljud vi mätt är 154 decibel i en millimeterstor fokuspunkt. Det är så mycket ljud så du känner det som en puff på huden. Man kan till exempel tänka sig att datorn i bilen märker att du blinkar för filbyte utan att titta i döda vinkeln. Då kanske bilen ger dig en haptisk återkoppling i form av en ljud-puff på den sida du blinkar åt, säger Thorbjörn Ebefors.

Den trafiksäkerhetsmässiga fördelen med detta, är att människan reagerar snabbare på taktil stimulans än på andra sinnesförnimmelser.

– Jämför med att du lägger handen på spisplattan, och den är varm. Du reagerar mycket omedelbarare på det, än på om du ser att den är röd, säger Thorbjörn Ebefors.

Men i förlängningen vill Myvox få in sin teknik på marknaden för konsumentelektronik.

– Världsmarknaden för mems-baserade sensorer och aktuatorer i industriapplikationer omsätter 4,6 miljarder dollar. Samma siffra för fordonssektorn är 20 miljarder dollar, medan bara smartphonemarknaden omsätter 53 miljarder dollar. Men för att komma in där måste man ha kapacitet att leverera i riktigt stora volymer, så dit har vi en bit kvar, säger Ali Kermani.

Myvox

Gör: Miniatyriserade 3d-ultraljudslösningar för industrirobotar.

Ort: Kista

Startår: 2017.

Anställda: 3

Omsättning: 2,6 miljoner (2018)

Finansiering: Tagit in 4 miljoner privata pengar, 7,2 miljoner från Vinnova och EU-kommissionen.

Huvudägare: Grundarna och de anställda.

År på 33-listan: 2019