Samhälle

Mystiskt ryskt plan skapar rykten i Venezuela

Ett plan från ryska företaget Nordwind på flygplatsen i Caracas. Flygdata visar att planet ofta flyger mellan Ryssland och Sydostasien, och Nordwind Airlines har inga direktflyg mellan Moskva och Caracas. Foto: TT/ANDRES MARTINEZ CASARES
Ett plan från ryska företaget Nordwind på flygplatsen i Caracas. Flygdata visar att planet ofta flyger mellan Ryssland och Sydostasien, och Nordwind Airlines har inga direktflyg mellan Moskva och Caracas. Foto: TT/ANDRES MARTINEZ CASARES

Det redan osäkra läget i Venezuela har blivit ännu mera fyllt av rykten sedan ett stort ryskt passagerarflygplan har landat i huvudstaden Caracas.

Publicerad

Har det med rysk säkerhetspersonal att göra? Eller är president Nicolás Maduro på väg att gå i exil _ och tar han kanske med sig landets guldreserv?

En intensiv maktkamp pågår om det oljerika Venezuela där oppositionsledaren Juan Guaidó med bland andra USA:s stöd utmanar den allt mer trängde Maduro och hans socialiststyre - som har bland andra Kinas, Turkiets och Rysslands stöd.

När så en Boeing 777 med plats för 400 passagerare och ägd av ryska Nordwind Airlines landade i Caracas bubblade sociala medier i landet över av rykten och teorier. Planet står parkerat på en avskild del av Simón Bolívar-flygplatsen och det har flugits dit direkt från Moskva, enligt tillgängliga flygdata. Den ryska tidningen Novaja Gazeta rapporterar att det fanns två hela besättningar men inga passagerare ombord när planet lyfte från Moskva.

Men vad gör det i Caracas? Källor har uppgivit att militär personal som är anställd av Kreml-kopplade ryska säkerhetsfirmor redan finns i Venezuela för att skydda Maduro. Kan planet ha något med dem att göra, eller är Maduro på väg att kasta in handduken inför omvärldens press på honom att avgå? Och är guldreserven eller andra offentliga tillgångar på väg att föras utomlands?

Frågorna, och ofta också obevisade svar, är många på sociala medier.

Flygdata visar också att planet ofta flyger mellan Ryssland och Sydostasien, och varken Nordwind Airlines eller några andra kommersiella flygbolag har direktflyg mellan Moskva och Caracas.

Ryssland och dess president Vladimir Putin har inte många allierade kvar i Latinamerika. Men Ryssland har investerat tungt både ekonomiskt och politiskt i Venezuela.

Kreml anklagar Washington för att försöka störta Maduro och har fördömt USA:s sanktioner mot Venezuela. Putin har också varnat USA för att ingripa militärt.