Digitalisering

Myndigheter går ihop mot laserattacker

Upplopp i Aten i december 2008. En ung man lyser med en stark laserpekare på kravallpolis. Foto: AP Photo / Petros Karadjias

Nu går myndigheterna ihop i kampen mot laserattacker på yrkespersoner. Attackerna har femdubblats det senaste året. Poliser, väktare och yrkesförare är de vanligaste offren, men laserpekarna har även blivit populära bland skolbarn.

Publicerad

Antalet anmälda tillbud och olyckor som gäller handlasrar har ökat kraftigt bara sedan förra året och är nu fyra-fem gånger så många. Bara i år kan Arbetsmiljöverket räkna till minst 62 anmälningar. Men mörkertalet är stort eftersom få anmäler, trots att anmälningsplikt gäller.


– Alla känner inte till den. Jag uppskattar att det är mindre är en på tio som anmäler laserattacker till oss, säger Per Nylén, docent och avdelningsdirektör vid Arbetsmiljöverket.  
Strålsäkerhetsmyndigheterna i Sverige, Norge, Finland och Island har sedan tidigare föreslagit ett förbud mot att använda, inneha och importera de handhållna lasrarna. Men nu väljer Arbetsmiljöverket, Strålsäkerhetsmyndigheten, Tullverket och Polisen att tillsammans ta krafttag mot utvecklingen. Gemensamma satsningar på information om riskerna till elever, lärare, föräldrar och utlandsresenärer planeras enligt en särskild handlingsplan som genomförs nästa år. 

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här