Digitalisering

Musk: Ännu ett skäl att slippa Twitterköp

Biltillverkaren Teslas grundare och vd, Elon Musk, hoppas att slippa fullfölja budet på det sociala nätverket Twitter. Arkivbild Foto: Jae C. Hong AP/TT
Biltillverkaren Teslas grundare och vd, Elon Musk, hoppas att slippa fullfölja budet på det sociala nätverket Twitter. Arkivbild Foto: Jae C. Hong AP/TT

Elon Musk anför ännu ett nytt skäl för att kunna dra sig ur uppgörelsen om att köpa Twitter för 44 miljarder dollar. Han hänvisar nu även till sommarens uppgörelse mellan Twitter och visselblåsaren Peiter Zatko, en före detta säkerhetschef på det sociala nätverket.

Publicerad

Enligt Elon Musks advokater skulle Twitter ha meddelat Musk om uppgörelsen innan de i juni erbjud Zatko 7,75 miljoner dollar i avgångsvederlag. Men uppgörelsen blev känd för Musk först den 3 september, när Twitter lämnade in dokumentation om den till en domstol.

Zatko har kallats till en utfrågning i senaten nästa vecka, för att bland annat svara på frågor kring vad han har beskrivit som slapphänta säkerhetsrutiner och det stora antalet så kallade bots, det vill säga konton utan någon användare bakom, som kan användas för att öka spridningen av budskap på Twitter.

Domstolsförhandlingar på gång

Domare Kathaleen St Jude, som förbereder domstolsförhandlingar om Musks omstridda bud på Twitter, har godtagit att Musk lägger till Zatkos klagomål på Twitter till sin lista på argument för att häva avtalet. Men hon har inte gått med på Musks begäran att skjuta på rättegången med anledning av detta.

Musk har tidigare hävdat att han har rätt att dra tillbaka sitt erbjudande om att köpa Twitter för 54:20 dollar per aktie med hänvisning till att det sociala nätverket varit otydligt kring antalet så kallade bots bland de 230 miljoner användarna av Twitter.

Twitter-aktien – som i våras kretsade kring Musks budnivå – avslutade fredagens handel på kursen 42:19 dollar.