Digitalisering
Musiktjänsterna ger artisterna klirr
Artisterna och hela den svenska musikbranschen tjänar mer pengar än någonsin. Musiktjänster på nätet har lyft hela branschen, enligt en färsk rapport från KTH.
Den illegala fildelningen av musik på nätet har inte inneburit den nedgång i inkomster som många i musikbranschen befarat.
- I vår undersökning finns inget som pekar på det. Å andra sidan har vi inget som visar de tjänat på fildelningen heller, säger KTH-forskaren Daniel Johansson som tillsammans med kollegan Markus Larsson i kartlagt den svenska musikindustrins intäkter.
Tack vare starkt ökade intäkter från liveframtädanden, nya nätbundna tjänster som, ”i-tune” och ”spotify”, ökade branschen sina intäkter med 35 procent mellan åren ren 2 000 och 2 008.
Alla parter har tjänat pengar under perioden. Skivbolagen har gjort. De så kallade promotionföretagen - som ordnar livespelningar – likaså. Detsamma gäller Stim, Copyswede och de andra upphovsrättsorganisationerna. Artisterna, alltifrån Lasse Stefantz via Robyn till Malena Ernman, har fördubblat sina inkomster. Till och med skivförsäljningen, som många trodde skulle ta stryk av fildelningen, har gått upp.
Totalt har försäljningen av inspelad musik ökat med 18 procent om man januari- september 2009 med samma period året innan. Försäljningen av CD- och LP-skivor gick upp med nio procent. Och det såldes 80 procent mer av digitala upptagningar som ringsignaler, ”downloads” och ”streaming”.
Förmodligen är det inte bara i Sverige som musikindustrin täljer guld.
- Det har gjorts en liknande studie i England. Den visar i stort sett samma resultat. Och jag tror det ser likadant ut i resten av världen, säger Daniel Johansson, industridoktorand och forskare på datavetenskap på KTH.