Innovation

Mössan som avslöjar hjärnan

Med hjälp av 96 lysdioder ( 750 nm resp 850 nm) och 92 sensorer registreras aktiviteten i hjärnan. Britt Gott deltar i forskningsstudien. Foto: Tim Parker

Ljus från lysdioder i ställer för magnetfält eller röntgenstrålning. Det kan bli framtidens teknik för att följa vad som händer i hjärnan.

Publicerad

Glöm stora magnetkameror eller pet-kameror. I framtiden ska det räcka med att sätta på sig en mössa med 96 lysdioder och 92 sensorer. I alla fall om det handlar om att studera vad som händer i hjärnan vid sjukdomar som parkinson eller för att kartlägga vilka delar som är aktiva när vi dagdrömmer, räknar eller talar olika språk.

Bakom den bärbara utrustningen ligger forskare vid Washington University i St Louis, USA. Nu har den testats av 18 personer i en studie. Testerna visar att tekniken, som kallas diffus optisk tomografi, fungerar även för patienter som har fått elektroder implanterade i hjärnan för att dämpa skakningar vid Parkinsons sjukdom. Där är magnetkamera i dag inget alternativ eftersom magnetfältet värmer upp elektroderna inuti huvudet. Det gäller även för personer med pacemaker eller hörselimplantat.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här