Innovation

Mormors hjärtinfarkt fick dem att uppfinna mätare

Max Mohammadhassan Mohammadi och Allen Ali Mohammadi har utvecklat innovationen Heartstrings. Foto: Privat
Max Mohammadhassan Mohammadi och Allen Ali Mohammadi har utvecklat innovationen Heartstrings. Foto: Privat

När deras mormor plötsligt gick bort efter en hjärtinfarkt började bröderna utveckla en hjärtmätare. Nu är prototypen snart klar.

Publicerad

Bröderna Max och Allen Ali Mohammadi har utbildat sig bland annat inom energiteknik vid KTH respektive Uppsala universitet och har vid sidan av studierna ägnat sig åt att utveckla en medicinteknisk produkt kallad Heartstrings.

Visionen är storslagen.

– Vi vill rädda en miljon liv om året, säger Allen Ali Mohammadi.

Deras innovation är sprungen ur en personlig sorg, när deras mormor på en födelsedagsfest plötsligt och utan förvarning gick bort i en hjärtinfarkt.

– Hon hade inga synliga tecken eller symtom på hjärtfel innan dess, säger han.

Bröderna har utvecklat en programvara, och tar nu fram en prototyp på en hjärtmätare. Den finns inte tillgänglig på bild än, och företaget är fortfarande i ett tidigt skede.

Nu är Heartstrings det enda nordiska inslaget bland tio nominerade i Innovators Race 50, en tävling för nystartade teknikföretag från hela världen. Tävlingen äger rum för första gången, och arrangeras av jubilerande konsultjätten Capgemini. Finalen avgörs i Paris i mitten av juni.

Heartstrings ska utifrån olika parametrar tidigt kunna varna för om en person är på väg att utveckla hjärtproblem. I liten apparat har flera olika sensorer samlats som bland annat registrerar ekg, mäter blodtryck, blodets syremättnad och kroppstemperatur.

Apparaten hålls mot hjärtat i 30 sekunder. Informationen sänds till en molnlösning, som analyserar datan. I analysen vägs också sådant som demografi och medicinsk fakta in. Sedan skickas resultatet till användarens mobiltelefon.

I analysen används maskininlärning, en form av artificiell intelligens. Det innebär att systemet hela tiden lär sig och blir bättre på att göra analyser. Tanken är att regelbunden mätning ska göra att systemet upptäcker tidiga avvikelser.

– Komplexa sjukdomar utvecklas inte över en natt, utan det tar lång tid. Och vi går till läkare först när vi känner av något, säger Allen Ali Mohammadi.

Själva programvaran har testats tillsammans med en hjärtläkare som ingår i företagets medicinska team, på ett sjukhus utanför Sverige, enligt Allen Ali Mohammadi. Drygt 700 patienter som har besökt sjukhuset för hjärtrelaterade besvär har parallellt med de vanliga medicinska undersökningarna bedömts av programvaran. Träffsäkerheten har legat på över 95 procent, uppger han.

Bröderna kommer från Iran, och hamnade i Sverige via studier. Deras innovation har redan väckt mycket uppmärksamhet. Företaget bakom Heartstrings, Hippogriff AB, ska verka i Sverige.

– Det är vårt sätt att ge tillbaka till det svenska samhället, säger Allen Ali Mohammadi.

Har fått flera utmärkelser

Bröderna har tillsammans eller var för sig redan fått flera utmärkelser:

Stiftelsen Skapas utvecklingsstipendium

European Youth Award Winner 2015

Affärstidningen Forbes lista 2017 "30 under 30"

Årets Uppsalastudent 2016 (Allen Ali Mohammadi)