Startup
Morgondagens stjärnbolag nu redo för MobilityXlab
Satellitnavigering, batterihälsa och däckslitage. Det är exempel på inriktningen för några av de sju nya företag som nu har antagits till innovationshubben MobilityXlab i Göteborg.
MobiltyXlab grundades 2017 och sedan dess har totalt 47 startups antagits till labbet. MobilityXlab erbjuder ingen traditionell inkubatorprocess utan hjälper istället till med möten mellan startups och etablerade bolag inom automotiveindustrin. Målet är att möjliggöra utveckling av ny transportteknologi.
Urvalet till labbet genomförs två gånger per år och sedan finns bolagen där i sex månader innan de sedan fortsätter sin verksamhet på annat håll. Några av de bolag som har genomgåttp rocessen är Aurora Labs (Israel), Annotell (Sverige), Brighter AI (Tyskland), Deeplite (Kanada), Enso Tyres (Storbritannien) och Zainar (USA).
– Den här gången hade vi ett rekordhögt antal ansökningar och nu är det alltså äntligen klart vilka startups som får chansen att samarbeta med våra partners CEVT, Ericsson, Veoneer, Volvo Cars, Volvo Group, och Zenseact, säger Katarina Brud, som är labbets föreståndare.
Här är de nya bolagen som tar plats i MobilityXlab:
CogniBIT (Tyskland): Deep-tech startup från Munchen. Möjliggör utveckling av säkra autonoma fordon med hjälp av realistisk simulering av trafikanter. Deras agentmodell låter biltillverkare testa om sina autonoma fordon kan hantera oförutsett mänskligt beteende i trafiken.
High Mobility (Tyskland): Aggregerar fordonsdata och har som mål att bygga den bästa miljön för innovativa företag att diskutera, testa och starta datadrivna mobilitetstjänster. Tredjepartsförsäkring, EV-laddning och fleet management-tjänster använder bolagets API för att få tillgång till fordonsdata från olika biltillverkare.
Naventik (Tyskland): Är en avknoppning från University of Technology Chemnitz. Företagets mål är att möjliggöra satellitnavigering för automatisk körning. Bolaget tillhandahåller positioneringslösningar för ADAS på SAE nivå 3+ med en unik, egen GNSS-sensor och positioneringsmotor.
Nortical (Sverige): Specialiserar sig på att uppskatta batteriets prestanda. Genom att samla data från batterianvändande, förutspå prestandan och värdegradering på lithiumjonbatterier i elektriska fordon kan Nortical ge sina kunder verktyg för att använda batterierna på ett bättre sätt, vilket förlänger livslängden på batterier samt möjliggör återbruk.
Opsis Emotion AI (Singapore): Är en spin-off från A*STAR baserat på forskning och utveckling inom Emotion Analyses AI. Bolaget detekterar tusentals olika känslor och uttryck, och använder en psykologisk cirkumplexmodell. Dessutom gör bolaget bearbetning och analys i realtid för enskilda stora publikgrupper.
Phasya (Belgien): Utvecklar avancerad mjukvara för att observera förarens fysiologiska och kognitiva tillstånd, till exempel sömnighet, kognitiv belastning och stress, som kan påverka säkerhet, beteende, välmående och användarens upplevelse.
The Tyre Collective (Storbritannien): Är ett företag som samlar in partiklar från däckslitage. Bolaget vill genom detta påskynda övergången mot utsläppsfri mobilitet för att skydda miljö och hälsa.
