Digitalisering

Moores lag nu officiellt dödsdömd

Gordon Moore möter sin egen lag - som tröjtryck, bild från år 2007. Foto: TT / Paul Sakuma
Gordon Moore möter sin egen lag - som tröjtryck, bild från år 2007. Foto: TT / Paul Sakuma

Moores lag har dödförklarats åtskilliga gånger de senaste 50 åren. Men den här gången kan tiden på riktigt vara på väg att rinna ut för en av it-världens viktigaste profetior.

Publicerad

I en berömd artikel från 1965 beskriver Gordon Moore, som senare skulle grunda halvledarjätten Intel, hur antalet komponenter i en integrerad krets skulle dubblas varje år. Som en följd av det skulle datakraften per krona också dubblas under samma tid. På 1970-talet reviderade han lagen till en dubblering vartannat år. Men sedan dess har hans tumregel genomsyrat it-utvecklingen på de flesta områden.

Trots att Moores lag ansets dödsdömd flera gånger genom åren så har ny teknik hela tiden dykt upp som gett den nytt liv. Delvis har den fungerat som en självuppfyllande profetia. Sedan 1990 har halvledarbranschen med två års mellanrum sammanställt en färdplan för hur alla tillverkare av de olika stegen som krävs för att bygga avancerade halvledare ska kunna koordinera sig för att fortsätta följa Moores lag.

Nu verkar det dock vara slut på det. Enligt tidningen Nature kommer färdplanen, när den läggs fram nästa månad, för första gången inte vara inriktad på att uppfylla Moores lag. Orsakerna är flera och handlar till exempel om nya utmaningar att leda bort värme när komponenterna blir allt mindre. Dras Moores lag ut ytterligare några år börjar kvantfysiken också sätta käppar i hjulet. Om krympningen av komponenter skulle fortsätta i samma takt skulle de minsta delarna i en integrerad krets inom fem till tio år inte vara mer än tio atomer breda enligt Nature.

Industrin har kallat sin strategi "Mer Moore" men från och med nästa månad ändras slagordet enligt Nature till "Mer än Moore". Strategin går i korthet ut på att i stället för att driva på utvecklingen av kretsarna och sedan se vilka applikationer som blir möjliga, så ska användningsområdena för elektroniken få styra i stället.

Frågan är om den nya strategin kommer att kunna samla branschen på samma sätt som Moores lag gjort de senaste 51 åren.

Gilla Ny Teknik på Facebook