Digitalisering

Mobilprocessor i HPs snåla servrar

HPs Redstone är den första i en serie servrar som är extremt energisnåla och kompakta. Foto: HP
HPs Redstone är den första i en serie servrar som är extremt energisnåla och kompakta. Foto: HP

Med mobilprocessorer i sina nya servrar ska HP minska energiförbrukningen med 89 procent och storleken till en tiondel.

Publicerad

HP lanserar nu stort sitt projekt för energisnålare servrar, kallat Moonshot. Tillsammans med företag som ARM Holdings, Calxeda, Canonical m fl ska HP möta den accelererande energiförbrukningen som följer i spåren av ökad kommunikation via sociala medier och molnbaserade tjänster.

I HPs nyutvecklade utvecklingsplattform Redstone används Calxeda-ARM-processorer, men framtida servrar kommer också att bygga på Intels Atomprocessorer. ARM är mest känt som tillverkare av processorer för mobiltelefoner.

Enligt HP ska Moonshot kunna leda till servrar som minskar energiförbrukningen med upp till 89 procent, som är en tiondel så stora som dagens servrar och som kan minska kostnaderna för operatörerna med mer än 60 procent.

På en företagsblogg skriver en av HPs ansvariga för serververksamheten, Bob Moore, om hur dramatiska tekniksteg tidigare mötts av misstro, från att människan skulle kunna flyga till att datorer kan bygga tillräckligt små för att rymmas hemma hos människor. Det steg HP nu tar för att minska energiförbrukningen jämför han med dessa tekniksprång.