Digitalisering

Mobiloperatörer: Ge oss tv-frekvenserna!

Mobiloperatörerna måste få tillgång till frekvenser, reserverade för marksänd tv. Annars kan utbyggnadstakten av mobil kommunikation sinkas. Det anser mobiloperatörer som höjer rösten inför ett stundande regeringsbeslut i frågan.

Publicerad

700-bandet är namnet på de frekvenser som fram till 2015 är reserverade för sändningar av marksänd tv. Regeringen väntas inom kort att ta beslut om dessa reserverade sändningar ska få fortsätta även efter 2015, fram till 2020.

Därför höjer nu mobiloperatörer, tillsammans med organisationen Hela Sverige ska leva, sina röster. Låt mobiloperatörerna få ta del av dessa frekvenser, anser de. Mer specifikt handlar det om den övre delen av tv-bandet på 694-790 megahertz.

- Om vi inte får ta del av dessa frekvenser från 2015 så riskerar Sverige att hamna på efterkälken. Detta eftersom flera andra länder ger operatörerna rätt till dessa frekvenser redan från 2015, säger Tommy Ljunggren, vd på Telia Sonera Mobile Networks.

Representanter från mobiloperatörerna ska därför uppvakta regeringen inom kort för att prata om de fördelar som en tillgång till 700-bandet innebär.

- Det handlar om att bibehålla en levande landsbygd. Till exempel tjänar både sjukvården och utbildningsväsendet på ett bättre mobilt bredband, säger Tommy Ljunggren.

Ni vill ta del av den frekvens som idag är reserverad för marksänd tv. Är ni viktigare än den marksända tv:n?

- Vi ser ingen konflikt här. I och med att tv-tekniken förbättras kan fler frekvenser frigöras för mobilt bredband. Så det regeringen tar beslut om är om frekvenserna bara ska användas av tv, eller av tv och mobilt bredband.

Tommy Ljunggren anser också att regeringens mål om att 90 procent av Sveriges hushåll samt industrier ska ha tillgång till 100 megabit per sekund år 2020, hotas om tillståndet för reserverade tv-sändningar förlängs.

- Ja, bredbandsmålet hotas. I dag kör vi på 800-bandet, som också är gamla tv-frekvenser. Med det är det inte ens teoretiskt möjligt att uppnå regeringens mål, för någon operatör, säger han och tillägger:

- 700-bandet kommer också att bli ett globalt band jämfört med 800-bandet. Det ger en räckvidd som sträcker sig över Asien, Australien och Afrika, till exempel.

Behövs det en teknikutveckling från er sida för att ta del av 700-bandet?

- Vi behöver installera ny hårdvara, men det kommer oavsett i nya modeller eftersom andra länder beslutat om att låta mobiloperatörer ta del av 700-bandet.