Digitalisering

Mobiler från Xiaomi under utredning

Det är Xiaomis senaste modell Redmi 1S som säkerhetskonsulter varnar för.
Det är Xiaomis senaste modell Redmi 1S som säkerhetskonsulter varnar för.

Utredningar pågår i flera länder kring hur säker kinesiska Xiaomis nya mobil är. Men enligt F-Secure är problemen fixade.

Publicerad

Senaste halvåret har säkerhetskonsulter varnat för mobiltillverkaren Xiaomis senaste modell Redmi 1S.

Detta efter att mobilen hade upptäckts skicka användardata vidare till servrar i Peking och dessutom via okrypterade förbindelser.

Exempelvis uppgav det finska IT-säkerhetsföretaget F-Secure att Redmi-mobilens kontakter och sms automatiskt sändes till Kina.

Och nyligen varnade också det indiska flygvapnet sina anställda för säkerheten i Xiaomis mobiler. Därtill pågår också utredningar i både Singapore och Taiwan.

I Singapore upptäckte en mobil-köpare att han fick massor av reklamsamtal efter köpet av den nya Xiaomi-mobilen. När mobiltrafiken sedan loggades av Singapores datainspektion såg man att den skickade data till servrar i Kina och även personlig information omfattades.

Xiaomi självt uppger att det säkerhetsproblemet berott på en miss, det vill säga på en felaktig inställning av deras molntjänst. Även mobilköpare som valt att inte ansluta sig till molntjänsten hade blivit anslutna till den. Missen ska nu ha åtgärdats.

- De hade problem men har fixat dem nu, uppger Mikko Hypponen, forskningschef på F-Secure för Ny Teknik.

F-Sucure har gjort nya tester av Redmi 1S och har, enligt Mikko Hypponen, i dag inga klagomål på mobilen.

Xiaomi tredubblade under det tredje kvartalet i år sin försäljning av smarta mobiler. Man intog därmed tredje plats på listan över världens största mobiltillverkare efter Samsung och Apple.


Följ Ny Teknik på Facebook!