Digitalisering
”Mobilen lika beroendeframkallande som kokain”

Många har börjat tröttna på mobilen. Hört talas om ”phubbing och phone stacking”? Men att vara uppkopplad är lika beroendeframkallande som kokain.
Ju mer uppkopplade vi blir, desto större blir vår önskan att slippa. Och det är de unga, 18-20 år, som påverkas först.
Det konstaterade Thimon de Jong, expert på framtida mänskligt beteende på tankesmedjan Whetston, under ett seminarium arrangerat av Telia Sonera, som lever på folks mobilberoende.
Att ägna mer uppmärksamhet åt sin mobil än sin familj, sina vänner eller kolleger som man har runt omkring har numera ett eget engelskt begrepp ”phubbing”. Det kommer från ordet ”snubbing”, som ungefär betyder nonchalera, avspisa.
Thimon de Jong berättade även om fenomenet ”phone stacking”, som sprider sig bland ungdomar. När gänget träffas ute på krogen, lägger alla sina mobiler i en hög mitt på bordet. Sedan börjar tävlingen! Den som först känner sig tvungen att kolla av sin mobil får stå för hela notan.
Andra som tröttnat på allt uppkopplande är holländska fotbollsklubben PSV:s mest inbitna supportrar. De gillade inte alls när klubbledningen bestämt sig för att erbjuda gratis wifi på hemmaarenan för att locka mer publik.
Supporterklubben kontrade med gigantiska banderoller under hemmamatcherna med den den kärnfulla uppmaningen ”Fuck the wifi”.
Men det kan vara svårt att koppla ner. Enligt Thimon de Jong finns forskning som visar att vara uppkopplad är beroendeframkallande.
- Lika beroendeframkallande som kokain, sa han.