Övriga nyheter

Mobilen du själv kan skruva isär – och ihop igen

Fairphone 2 tilltalar nörden på ett sätt som få andra mobiler, anser Ny Tekniks reporter Jonas Ryberg. Orsaken är att den går att ta isär och bygga ihop igen, nästan som en Lego-byggsats. Foto: Jörgen Appelgren
Kameramodulen är en av bitarna som enkelt kan plockas loss för utbyte om den går sönder. Foto: Jörgen Appelgren
Fairphone är vänlig att skruva isär och ihop eftersom alla skruvarna har samma dimensioner. Foto: Jörgen Appelgren
Foto: Jörgen Appelgren

Fairphone är mobiltillverkaren som vill tilltala både din inre nörd och ditt goda hjärta. Med sin andra mobilmodell når företaget en bra bit på vägen.

Publicerad

Ett mobiltelefontest handlar ofta om megapixlar, processorkraft, kvalitet på skärm och om användarupplevelse. Med Fairphone 2 är det lite annorlunda. Det mest intressanta med telefonen är det som händer innan den tillverkats och när den normala livstiden för produkten tagit slut. För dig som ändå undrar över prestanda så är Fairphone 2 en adekvat mellanklass-Android som klarar det mesta du väntar dig utav en modern telefon utan att glänsa.

Fairphone, företaget bakom mobilen, arbetar för att tillverka den utan så kallade konfliktmetaller och för att ge människorna som arbetar längst ner i tillverkningskedjan rättvisa villkor. Dessutom ska tillverkningen ske så miljövänligt som möjligt.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här