Bygg

Mjukstart ska få fart på skandalflygplats

Skiss över nya storflygplatsen. Foto: BER
Skiss över nya storflygplatsen. Foto: BER
Hartmut Mehdorn Foto: BER
Hartmut Mehdorn Foto: BER

För att stoppa blodflödet ur Berlins försenade storflygplats BER tar nya flygplatschefen till knep från hotellbranschen.

Publicerad

Efter otaliga förseningar med risk för att storflygplatsen BER inte kan öppnas förrän om flera år tar nya flygplatschefen Hartmut Mehdorn till grepp som är brukliga inom hotellnäringen. "Soft Opening" - att ta i bruk delar av en anläggning så fort de är klara, skulle göra det möjligt att öppna delar av BER redan nästa år.

Enligt uppgifter i tysk press under helgen planerar Mehdorn att öppna den norra terminalen för lågprisflyg, för att på så vis få igång verksamhet som drar in pengar i stället för att låta hela flygplatsen stå overksam med en blödande ekonomi.

En allvarlig invändning mot flygplatsbygget, och som gång på gång har skjutit upp invigningen, är det bristfälliga brandskyddet. I räddningsplanen ingår att dela av den norra terminalen med en brandvägg, och satsa alla resurser på att först ordna brandskyddet i denna del av flygplatsen.

Anläggningen kommer inte att kunna erbjuda högsta service, men Mehdorn räknar med att kunderna som anlitar lågprisflyg inte heller väntar sig högsta serviceklass.

Räddningsplanerna är dock inte helt okontroversiella. Planen bygger på att de äldre flygplatserna Tegel och Schönefeld fortsätter sin verksamhet. I ursprungsplanerna ingick att dessa flygplatser skulle stängas så snart BER, Berlin Brandeburg International, öppnade, inte minst av bullerskäl. Nu pekar det på att Mehdorn vill ha de äldre flygplatserna i drift till 2017 medan arbetena på BER slutförs.