Innovation
Mjölksyra ska ge grönt lim

Kan mjölksyra ersätta olja när man tillverkar lim? Tyska forskare utvecklar receptet.
Visst finns det lim tillverkat av förnyelsebara material på marknaden. Stärkelse, cellulosa och proteiner ingår i ”gröna” tapetklister och limstift till exempel. Men den absoluta lejonparten av allt lim är fortfarande oljebaserat. Det rör sig om stora mängder, enbart i Tyskland producerades mer än 800 000 ton lim år 2010.
Nu vill forskare vid tyska Fraunhoferinstitutet se fler miljövänliga alternativ. De utvecklar ett nytt limrecept där huvudingrediensen är polymjölksyra, pla, ett biomaterial som kan framställas av exempelvis majsstärkelse eller cellulosarester. Målet är ett tryckkänsligt lim som kan användas i förband, etiketter och tejp. I projektet deltar även limtillverkare.
Utmaningarna är flera. Limmet får inte tappa sin kletförmåga i rumstemperatur, ett lätt tryck ska räcka för att få det att fästa vid olika underlag, samtidigt som det ska lossna utan att lämna kvar rester.
För att lyckas måste forskargruppen skapa starka polymerkedjor som ger limmet de önskade klibbiga egenskaperna. Att just polymjölksyra lockar beror på att det är billigt. Kostnaden borde kunna landa i samma storleksordning som oljebaserade polymerer, enligt forskarna.
Världens första syntetiska universallim är för övrigt Karlsons klister. Det skapades av Axel Karlson som på 1920-talet smälte ner filmrester från Svensk Filmindustri med aceton. På den tiden använde limtillverkarna enbart förnyelsebara råvaror som ben, fiskrester och kasein som tillverkades med hjälp av - mjölksyra.