Digitalisering
Misstänkt it-säkerhetsbrist hos Ekobrottsmyndigheten

Ekobrottsmyndigheten misstänks ha stora brister i it-säkerheten. Åklagarmyndigheten har därför beslutat att kasta ut en del av myndighetens information från det gemensamma nätverket, avslöjar Dagens Nyheter.
För ett par år sedan gjorde Åklagarmyndigheten en analys där myndigheten konstaterade att det fanns information från Ekobrottsmyndigheten i det gemensamma nätverket som inte bedömdes vara tillräckligt säker. Ekobrottsmyndigheten vidtog flera åtgärder – som efter en ny kontroll i våras av Åklagarmyndigheten ändå inte ansågs tillräckliga.
– Vår it-chef gjorde bedömningen att Ekobrottsmyndigheten genomfört massa åtgärder, men att det inte räckte. Därför gör vi nu den här bedömningen, säger Åklagarmyndighetens kommunikationschef Karin Rosander till TT.
Åklagarmyndigheten gör regelbundet kontroller av it-säkerheten, framför allt eftersom myndigheten hanterar stora mängder känslig information, berättar hon.
Läs mer:
Därför beslutade man i förra veckan, av säkerhetsskäl, att kasta ut en del av Ekobrottsmyndighetens information från det gemensamma nätverket. Men vilka brister som har lett till beslutet vill Rosander inte kommentera.
– Det kan vi av it-säkerhetsskäl inte närmare gå in på, säger hon.
I ett gemensamt uttalande från myndigheterna försäkrar man att ingenting tyder på att informationen har kommit i orätta händer.
"Men när det handlar om it-säkerhet tillämpas försiktighetsprincipen", står det i uttalandet.
Ekobrottsmyndigheten ska vara ute från det gemensamma nätverket senast den 15 oktober. Ett beslut som myndigheten slår ifrån sig.
– Vi bedömer inte att det finns någon omedelbar säkerhetsbrist som förändrats eller som ställer krav på att flytta ut vår data på så kort varsel, säger Lena Schelin, chefsjurist på Ekobrottsmyndigheten, till DN.
Åklagarmyndigheten står ändå fast vid sin bedömning.
– Vi kan konstatera att vi har olika uppfattningar i den här frågan. Men vår IT-direktör, som är den som har ansvar för hela IT-infrastrukturen för båda myndigheterna, har gjort bedömningen och han är trygg med den, säger Karin Rosander.
Enligt Åklagarmyndigheten har också justitiedepartementet fått löpande information om situationen i flera månader. TT har sökt justitieminister Morgan Johansson (S) _ som inte vill kommentera uppgifterna.
"Det är en fråga för myndigheterna", skriver hans pressekreterare i ett sms.