Digitalisering

Misstänkt avlyssning av Rosenbad

Misstänkt avlyssning vid Rosenbad (bilden är ett montage). Foto: TT
Misstänkt avlyssning vid Rosenbad (bilden är ett montage). Foto: TT

Regeringen och politiker kan vara avlyssnade. DN har uppmätt avvikande trafikmönster runt Rosenbad. PTS gjorde egna tester i går kväll.

Publicerad

Det kan finnas falska basstationer i området vid regeringshögkvarteret Rosenbad i Stockholm. DN har gjort testmätningar och hittat trafikavvikelser av den typen som Aftenposten tidigare rapporterat om i Oslo.

I Norge har man konstaterat att det funnits ett nät av falska basstationer i kvarteren runt regeringsbyggnaderna, Stortingslokalerna och statsministerns bostad i Oslo.

Med hjälp av falska basstationer, som alltså saknar tillstånd från myndigheterna, kan trafik från mobiler kopplas upp och avlyssnas. Även mobiler, som inte används, kan fungera som mikrofoner och på så sätt förmedla vad som sägs i rummet.

I Sverige tar Säpo DN:s testresultat på allvar, och ska undersöka saken vidare.

Och i går kväll testade Post-och telestyrelsen, PTS, trafikmönstren runt Rosenbad.

- Vi har samlat in data, men inte analyserat de ännu, säger Peter Ekstedt, presschef på PTS.

Myndigheten kan inte säga när analysen är klar, men uppger att det bör handla om ”dagar”.

- Vi har aldrig tidigare letat efter den här typen av utrustning, och har inte hört talas om liknande fall i Sverige, säger Peter Ekstedt.

Ny Teknik har tidigare rapporterat att det var så kallade IMSI-fångare som använts för att avlyssna mobilerna i Oslo. En app som kan varna för sådana är nu på väg

Gilla Ny Teknik på Facebook