Populärteknik

Misstanken: De sålde vidare ”återvunna Iphones”

Apples återvinningsrobot Daisy kan montera isär nio olika modeller av Iphone-telefoner för att återvinna komponenter och material. Foto: Apple
Apples återvinningsrobot Daisy kan montera isär nio olika modeller av Iphone-telefoner för att återvinna komponenter och material. Foto: Apple

Apple stämmer tidigare partnern GEEP Canada. Detta efter misstankar om att bolaget har sålt vidare nästan hundratusen Appleprylar som skulle återvinnas.

Publicerad

Teknikjätten Apple har stora ambitioner när det gäller hållbarhet. Under de senaste åren har bolaget bland annat utökat sina återvinningsprogram som innebär att kunder kan lämna in gamla Apple-prylar, som telefoner och surfplattor, för material- och komponentåtervinning.

Apple anklagar återvinningsbolag

Själva nedmonteringen av prylarna utförs ofta hos tredje part, och i dagarna kom beskedet att Apple stämmer en av sina tidigare återvinningspartners, GEEP Canada. Enligt stämningen misstänker Apple att GEEP Canada har stulit och sålt vidare cirka 100 000 Iphones, Ipads och Apple Watch-klockor som bolaget hade fått i uppdrag att plocka isär.

Enheterna skickades till återvinningsföretaget mellan januari 2015 och december 2017. Misstankarna tog form efter att Apple tillsatt en egen granskning som visade att 18 procent av enheterna som skickats till GEEP Canada för nedmontering fortfarande var anslutna till nätet via mobila nätverk.

GEEP Canada bekräftar stölderna

Nu stämmer Apple GEEP Canada på motsvarande drygt 202 miljoner kronor. En intressant detalj är att återvinningsbolaget inte förnekar stölderna, men hävdar i en motstämning att dessa har genomförts av tre anställda, helt utan GEEP Canadas vetskap.

Apple köper dock inte förklaringen, och menar att detta är osannolikt då dessa tre anställda har haft ledande positioner inom bolaget, skriver Apple Insider.