Digitalisering

Miracast-tekniken konkurrerar med Apple

Med en ny teknik för att strömma video ska de andra jätteföretagens försöka konkurrera ut Apple i vardagsrummet. Nu har även Google anammat den.

Publicerad

Tekniken kallas "Miracast" och har tagits fram av intresseorganisationen W-Fi Alliance. Den är i princip en trådlös HDMI-kabel som gör att det går att till exempel skicka video från telefonen eller datorn till tv:n, eller från datorn till en extra skärm. Bakom Miracast står en rad jätteföretag som Samsung, LG, Intel och Nvidia.

Google har nu tillkännagett att en kommande version av operativsystemet Android, 4.2 "Jellybean", kommer att ha inbyggt stöd för Miracast och därmed också företagets kommande telefoner och surfplattor.

Att koppla ihop Miracast-apparater ska inte kräva något separat wifi-nät. Efter att de etablerat kontakt används en krypterad 5 GHz-länk, och användaren ska inte behöva använda några lösenord.

LG har redan demonstrerat tekniken med telefonen Optimus G. Samsungs Galaxy S3 och tv-apparaterna i serien Echo-P kommer också att använda Miracast.

Den nya standardens främsta konkurrent blir Apples Airplay, en snarlik teknik som bara fungerar mellan Apples egna prylar. De flesta av dagens telefoner och tv-apparater kommer inte att kunna använda Miracast, men Wi-Fi Alliance tror att standarden ändå kommer att användas av en miljard apparater inom fyra år.