Miljö

”Minskade metanutsläpp snabbaste sättet att bromsa uppvärmningen”

Risodlingar är en av de stora källorna till metanutsläpp. Men utsläppen kan minskas med förbättrade odlingsmetoder, enligt en ny rapport. Arkivbild. Foto: Anupam Nath/TT

I kampen mot klimatförändringarna har världen stirrat sig blind på utsläppen av koldioxid och sänkt garden mot den kraftfulla växthusgasen metan. Det anser forskarna bakom en ny FN-rapport, som visar att metanutsläppen kan minskas med relativt lätta åtgärder – och att det ger en snabb effekt.

Publicerad

Metan är tiotals gånger starkare än koldioxid när det gäller att bidra till den globala uppvärmningen. Men gasen är samtidigt mycket mer kortlivad i atmosfären. Efter ungefär tio år klingar effekten av, medan koldioxidutsläpp fortsätter att bidra till uppvärmningen i åtminstone 100 år.

– Att minska metanutsläppen är det snabbaste och mest effektiva sättet att bromsa uppvärmningen under de närmaste decennierna, eftersom det blir en skillnad redan efter tio år, säger Johan C. I. Kuylenstierna (ej att förväxla med sin namne vid Klimatpolitiska rådet, reds anm) som forskar vid Stockholm Environment Institute och är en av huvudförfattarna till en ny rapport som tagits fram av bland andra FN:s miljöprogram UNEP.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här