Innovation

Ministern: Oerhört viktigt beslut för ESS och Max IV

Science Village ska ligga mellan ESS och Max IV. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson menar att beslutet är 'oerhört viktigt'. Bilden är ett montage. Foto: Cobe/Regeringen
Science Village ska ligga mellan ESS och Max IV. Forskningsminister Helene Hellmark Knutsson menar att beslutet är "oerhört viktigt". Bilden är ett montage. Foto: Cobe/Regeringen

Regeringen godkänner att forskningsbyn jämte ESS och Max IV byggs. Forskningsministern är glad över att nu kunna få full valuta för pengarna.

Publicerad

Regeringen har nu meddelat att de avser godkänna detaljplanen för forskningsbyns Science Village som ska ligga mellan de båda anläggningarna ESS och Max IV i Lund.

Länsstyrelsen upphävde detaljplanen för ett och ett halvt år sedan eftersom risken för strålningsläckage och behovet av skyddsavstånd inte var tillräckligt utrett. Strålsäkerhetsmyndigheten har nu utrett saken och därmed lämnar regeringen alltså grönt ljus, berättade ansvarige minister Peter Eriksson (MP) för SVT Nyheter Skåne under tisdagen. Det formella beslutet tas av regeringen på torsdag.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här