Innovation

Minikamera sänder live från skalbaggens rygg

Insektskamera som väger 248 mg totalt, och kan filma i sex timmar. Foto: University of Washington
Insektskamera som väger 248 mg totalt, och kan filma i sex timmar. Foto: University of Washington

Bildsensor är bara 2,3 mm bred. Forskarnas minikamera kan livestreama video från ryggen på en skalbagge.

Publicerad

De minsta kamerorna begränsas av sitt energibehov. Men nu rapporterar IEEE Spectrum att University of Washington i Seattle har en lösning på energiproblemet och lyckats krympa dimensionerna.

Deras 2,3 mm breda bildsensor väger 6,7 mg och är extremt energisnål. Den är monterad på ett 3 mm brett Bluetooth 5-chip som väger 6,8 mg. Till detta kommer en lins på 20 mg samt en liten antenn.

Kameran kan livestreama svartvit video med 1-5 bilder per sekund i upplösningen 160 x 120 pixlar. Ett 10 MAh-batteri på ett halvt gram ger upp till sex timmars filmning. Materialet tas emot av exempelvis en mobiltelefon, som i forskargruppens försök var placerad upp till 120 meter bort.

Tillsammans med ett styrbart huvud på 35 mg väger hela kameran bara 84 mg. Med de piezoelektriska ställdon som låter kameran panorera 60 grader blir systemets totala vikt 248 mg, vilket kan bäras på en insikts rygg eller av mikrorobotar.

Möjligheten att svänga runt kameran i stället för hela roboten eller varelsen innebär en stor energibesparing. I systemet finns även en accelerometer som exempelvis öppnar för att låta kameran aktiveras av rörelser. Det innebär att man slipper samla in mängder av irrelevant data när insekten sitter stilla.

Hittills har forskarna hunnit montera utrustningen på två olika typer av skalbaggar, och testet fungerade väl.

Enligt forskarna kan kameran även bäras av malar och spindlar, men förhoppningen är att hitta en flygande insekt som klarar av vikten. Detta är dock en svår utmaning.

Exempelvis kan en humla som mest bära mellan 100-200 mg. Förhoppningen är dock att utrustningen ska kunna lättas genom att energikällan backas av en solcell. Universitetet tror också att kameran går att göra mindre, med en annan sensor och en minskad lins. Resultatet har publicerats i Science Robotics.