Digitalisering

Minecraft kommer för Raspberry Pi

Under helgens stora event för Minecraftentusiaster i Paris avslöjades att det svenska succcéspelet kommer att släppas för den enkla, billiga datorn Raspberry Pi. Målet är att minska tröskeln för spelintresserade att själva börja programmera.

Publicerad

Raspberry Pi är en enkel liten dator som utvecklas och säljs av den ideella stiftelsen Raspberry Pi Foundation.

Sedan den började säljas i februari har den sålts i en halv miljon exemplar. Datorn kostar 35 dollar och syftet är att ge alla - inte minst barn och ungdomar - tillgång till en enkel dator att experimentera med.

Stockholmsföretaget Mojang, som utvecklar och säljer succéspelet Minecraft, ansluter sig nu till rörelsen som bildats kring Raspberry Pi. Under helgens stora event för spelets fans i Paris avslöjade Mojang att spelet kommer att släppas i en gratis specialversion för Raspberry Pi.

Pi-versionen bygger på Minecraft Pocket edition och kommer att ha stöd för flera programmeringsspråk enligt Mojang.

På ett billigt sätt ska hugade spelprogrammera kunna komma i gång att själva programmera och göra ändringar i spelet.

På plats i Paris för att demonstrera möjligheterna fanns Daniel Bates en av tusentals frivilliga som arbetar för stiftelsen Raspberry Pi Foundation.

Han ser Mojang som en perfekt samarbetspartner.

-Minecraft är så oerhört populärt och många som spelar vill också lära sig programmera men de vet inte riktigt hur de ska börja, säger han.