Innovation
Miljonregn över lysdioder från Lund
Lysdioderna från Lundabolaget Glo strålar lika bra som konkurrenternas. Men kostnaden är mycket lägre. 82 nya riskmiljoner ska ta tekniken närmare marknaden.

- Vi utvecklar lysdioder som är minst lika bra som de bästa konkurrenterna, men de är mycket billigare. Det krävs för att ersätta glödlampan, säger Bo Pedersen vd för utvecklingsbolaget Glo i Lund.
Företaget utvecklar en teknik för att tillverka lysdioder genom att noggrant styra hur nanotrådar växar på kiselskivor. Hemligheten ligger i patent utvecklade vid Nanometerkonsortiet i Lund, som är världsledande inom nanotrådar. Den låga kostnaden beror på att man kan utnyttja tillverkningsmetoder som även används i halvledarindustrin.
Nu har Glo tagit in 82 miljoner kronor i nytt kapital. Samtidigt går två nya norska ägare in i bolaget: Hafslund Vewnture och Agder Energi Venture.
- Vi är fantastiskt glada över att vi lyckades säkra finansieringen i den här ekonomiska situationen. Det har tagit lång tid, säger Bo Pedersen.
Kapitaltillskottet ska användas till att gå från dagens prototyptillverkning i labbmiljö till pilotproduktion på sextums kiselskivor. Ett nytt team på sex-sju personer ska anställas.
- Men först ska vi bestämma om pilotproduktionen ska ske i Lund eller någon av två platser utanför Sverige, säger Bo Pedersen.
All forskning och utveckling ska dock behållas i Lund. Om ett år räknar Glo med att behöva ytterligare 200 miljoner kronor för att bygga en fabrik.
Sedan hoppas Bo Pedersen på en gigantisk marknad.
- Intresset för lysdioder som belysningskälla ökar ännu mer nu när glödlampan förbjuds, säger han.
Bo Pedersen är även vd för Glos systerföretag Sol Voltaics som utvecklar högeffektiva solceller. Även här utnyttjas den unika tekniken för styra exakt hur de tunna trådarna växer fram atomlager för atomlager på kiselskivor.
På så vis kan solcellen skräddarsys så att den absorberar ett bredare spektrum av solljuset, eftersom olika materialkombinationer absorberar olika våglängder. Det förklarar den höga effektiviteten.
– Nu söker vi investerare för att gå vidare, säger Bo Pedersen.