Innovation

Miljoner till utveckling av biologiska läkemedel

Under åtta år ska 320 miljoner kronor fördelas för att få fart på utvecklingen inom biologiska läkemedel. ”Det finns en stor potential”, enligt Vinnova som håller i satsningen.

Publicerad

Ett företag vill utveckla magnetisk separation för att rena antikroppar. Ett universitet vill gå vidare med en behandling av multiresistenta bakterier. Det är två av elva projekt som valdes ut av ett 40-tal som sökte när Vinnova och Vetenskapsrådet gjorde en utlysning om biologiska läkemedel förra året.

De närmaste åren blir det nya omgångar. Intresset är stort, enligt Johanna Ulfvarson som leder programmet på Vinnova.

– Jag är positivt överraskad av den potential som finns i Sverige, säger hon.

Vinnova och Vetenskapsrådet håller i ett åtta år långt forskningsprogram, som regeringen presenterade i slutet av 2015. Senare i vår tas beslut om ett eller två nya centrum för biologiska läkemedel i Sverige. De ska finansieras med 96 miljoner kronor.

Läs mer:

Vinnova tar hjälp av en helt internationell expertgrupp när ansökningar bedöms.

– Sverige är ett litet land. Det finns risk för jävsförhållanden och konkurrensförhållanden.

Man vill också skapa kontakter mellan olika aktörer.

– Forskning och industri säger att det saknas mötesplatser. Vi har redan mycket, men de känner inte till varandra. Nu är det viktigt att vi kan ta nästa steg, att infrastrukturer byggs upp i landet.

En viktig del är att inte bara forskningen och industrin är med, utan också sjukvården.

– Sverige är starkt på nya idéer. Men det svåra är att gå från forskning till produkt. Hälso- och sjukvården behöver ta ett kliv framåt. Vi måste få fram det budskapet till landstingen, säger Johanna Ulfvarson. 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!