Digitalisering

Miljoner mobiler kapades för att gräva kryptovaluta

Foto: Louisa Svensson / Alamy
Foto: Louisa Svensson / Alamy

Hackade mobilappar och falska annonser tros ha används för att stjäla beräkningskraft från miljontals Android-telefoner.

Publicerad

Under flera månaders tid har en grupp hackare kidnappat Android-mobiler för att gräva kryptovalutan Monero. Runt 800 000 enheter kan ha kapats varje dag, enligt en rapport från säkerhetsfirman Malwarebytes.

Bedragarna bakom kuppen tros ha använt hackade mobilappar eller falska annonser på webben för att skicka sina offer vidare till en skräddarsydd hemsida. Väl där körs ett skript som använder mobilens processorkraft för att generera kryptopengar.

Sajten ifråga hävdar att besökaren uppvisat "suspekt" aktivitet på nätet, och som bestraffning måste generera kryptopengar tills denne klarat ett captcha-test. Om du gör det, eller bara stänger ned sajten, upphör kryptogrävningen.

Den här typen av attacker, som kallas kryptokapningar, har blivit allt vanligare i takt med att kryptovalutor som bitcoin ökat i värde. Säkerhetsfirman Check Point visade tidigare i år att kryptogrävare är de vanligaste skadeprogrammen på nätet i dag.

I helgen skedde en annan storskalig attack där hackare lyckats kapa ett populärt plugin som används för röstuppläsning på många hemsidor, däribland hos flera svenska myndigheter. Genom att smyga in en kryptogrävare i pluginet kunde de utnyttja tusentals legitima hemsidor för att generera pengar.

Den stora utmaningen för bedragarna är att jobba upp tillräcklig datorkraft för att genomföra de beräkningar som krävs för att generera nya kryptopengar. En enda hackad telefon eller dator är inte lukrativ i sig, men med hundratusentals enheter som används varje dag börjar hackarna kunna tjäna pengar.

Malwarebytes, som upptäckte angreppen, uppskattar ändå att intäkterna inte ligger högre än "några tusen dollar i månaden". Detta trots att miljontals telefoner kapats.

Men de konstaterar samtidigt att hackarna på sikt kan tjäna mångdubbelt upp, så länge växelkursen på kryptovalutan Monero fortsätter att öka. Även om kursen minskat sedan toppnoteringen i början av januari har värdet på en Monero mer än tjugodubblats mot dollarn under det gångna året.