Samhälle

Miljonböter för svensk polis - använde ansiktsigenkänning

Foto: Daniella Backlund/TT, Griffeye, Adam Wrafter/SvD/TT
Foto: Daniella Backlund/TT, Griffeye, Adam Wrafter/SvD/TT

2,5 miljoner kronor. Så mycket får Polisen böta för att de använt ansiktsigenkänningsteknik från kontroversiella Clearview AI.

Publicerad

Det är Integritetsskyddsmyndigheten (IMY, före detta Datainspektionen) som konstaterar att polismyndigheten hanterat personuppgifter i strid med brottsdatalagen. Enligt IMY:s granskning har Clearview AI använts av svensk polis ”vid ett flertal tillfällen”.

– Polismyndigheten har en tydlig lagstiftning kring hur personuppgifter ska behandlas, särskilt inom den brottsbekämpande verksamheten. Myndigheten har ett ansvar att säkerställa att personalen känner till vilka regler som gäller, säger Elena Mazzotti Pallard som är jurist på IMY och som lett granskningen, i ett pressmeddelande.

Clearviews teknik kom i ljuset när New York Times för ett år sedan gjorde en granskning av företaget och dess grundare, Hoan Ton-That. Med en app går det att ladda upp en bild på en person som sedan analyseras biometriskt och matchas mot liknande ansikten på sociala medier och ett stort antal andra webbplatser. Enligt New York Times ska Clearview redan för ett år sedan ha samlat tre miljarder bilder i sin databas.

Kan identifiera alla

Amerikansk polis ska ha använt tekniken för att identifiera snattare, ekobrottslingar och sexbrottsförövare.

Men tekniken skulle i fel händer också kunna identifiera i stort vem som helst på nätet. För att exempelvis kartlägga politiska meningsmotståndare eller för att ta reda på vem det är som sitter mitt emot en på tunnelbanan.

En kanadensisk dataskyddskommission kom för bara en vecka sedan fram till slutsatsen att Clearviews teknik är illegal och ska räknas som massövervakning. Stora teknikbolag har krävt att Clearview upphör med att skrapa bildmaterial från deras sajter.