Miljö

Miljömöte i Stockholm firar 50 år i skuggan av kriget – ”Svårt se konstruktiva förslag”

Bränder i skog och mark har orsakat stora problem i Rysslands största delrepublik Jakutien de senaste åren, vilket bland annat beror på klimatförändringarna. Bilden är tagen i Magaras förra sommaren. Foto: Alexej Vasiljev/AP/TT
FN-konferensen om miljö i Stockholm 1972. Statsminister Tage Erlander och OECD:s generalsekreterare Emiel van Lennep. Foto: Keystone Pictures USA/ZUMAPRESS.com/TT

Rysslands krig i Ukraina sätter käppar i hjulet för FN-mötet om klimat och miljö i Stockholm. Men det kan också bli en plats för samtal i korridorerna, enligt forskaren Henrik Carlsen.

Publicerad

Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har förvandlat landet till paria i många västländers ögon. I krigets spår följer sanktioner, krav på uteslutning från internationella samarbeten och stängda dörrar i sport- och kultursammanhang.

Men när ministrar från hela världen reser till Sverige för att diskutera miljö- och klimatfrågor under högnivåmötet Stockholm+50 i början av juni är det bra om Ryssland är på plats, anser Henrik Carlsen, forskare vid Stockholm Environment Institute och biträdande programchef för Mistra Geopolitics.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här