Premium

Miljardärernas rymdrace avgjordes i sista ronden

Musk och Space X öppnade året starkt – men det var Bransons Virgin Galactic som blev först i rymden med en farkost för turister, om än utan resenärerna. Bezos har utlovat att Blue Origin flyger betalande kunder under 2019.

Publicerad

Tre excentriska miljardärer slåss om att få kommersialisera rymden, och bli först med att ta betalande rymdturister till jordens yttre gräns. Det handlar om Amazongrundaren Jeff Bezos och hans rymdbolag Blue Origin – samt den brittiske musikmogulen och flygbolagsägaren Richard Branson, som driver Virgin Galactic. Den som generellt skramlar mest är dock Teslagrundaren Elon Musk, som även driver Space X, Hur har då kampen sett ut de senaste tolv månaderna? 

Blue Origin avslutade 2017 starkt. De genomförde en lyckad uppskjutning och landning med sin nya raketmotor, och den uppdaterade rymdkapseln Crew Capsule 2.0. Med en höjd på 99,39 kilometer nådde den strax under Karmanlinjen. Raketen tog mark i en kontrollerad vertikal landning, medan den obemannade kapseln använde fallskärm.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här